Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De gör julhandeln tryggare

Nu är de igång – Norrköpings nya polisvolontärer som ska hjälpa polisen att förebygga brott.– Lite ska jag väl kunna hjälpa till att skrämmas, säger Tommy Johansson en av 28 nya volontärer.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-12-18 08:20

Flera av de nyblivna polisvolontärerna hoppade på uppdraget eftersom de vill bli poliser.

– Jag sökte men kom inte in i år, säger Marcus Ekström, 19.

Den jämnårige kamraten Oscar Björklund vill också satsa på polisyrket men enligt dem är de flesta 25 år när de kommer in på polishögskolan. Att ha varit polisvolontär tror de kan vara en bra erfarenhet.

– Vi har bland annat fått en två dagars snabbkurs i konflikthantering och vittnesteknik, säger Oscar Björklund.

Förhindra brott

När Folkbladet träffar dem i julhandeln på Ingelsta shoppingcenter har de precis gjort sitt första pass. De har patrullerat runt inne i köpcentret och ute på parkeringen för att förhindra inbrott i bilar som, liksom fick- och butiksstölder, brukar öka under julhandeln.

– Många är positiva när de ser oss, kommer fram och säger att vi behövs, säger 19-åringarna.

Och det är just att prata med människor som är volontärernas främsta uppgift.

– Att lyssna och finnas till för medborgarna, som medmänniskor, inflikar polisinspektör Per-Åke Andersson som tillsammans med polismästare Björn Folkesson håller i volontärssatsningen i Norrköping.

Inga farliga uppdrag

Elva län har idag volontärer som hjälper polisen att förebygga brott. I Östergötland är de nyblivna 28 polisvolontärerna i Norrköping först ut med start denna vecka.

– Men vi siktar på minst 50 redan i början på nästa år, säger Per-Åke Andersson och berättar att flera julshoppare redan har värvats.

Förutom brottsförebyggande arbete är det tänkt att volontärerna ska vara polisens förlängda arm på till exempel större arrangemang som Bråvallafestivalen, fotbollsmatcher och kanske också som brottsofferstöd åt äldre.

– Bara fantasin sätter gränser. Men det blir inga farliga uppdrag, vi skickar till exempel inte ut dem på en demonstration med högerextremister, säger Per-Åke Andersson.

Lugnt pass

Om polisvolontärerna ser något så ringer de, på sin snabbtelefon, till en polis som finns nära till hands. En volontär har inga polisiära befogenheter och får inte själv ingripa eller använda våld utan de ska vara en länk mellan allmänheten och polisen.

– Vi får egentligen inte göra mer än någon annan, säger Marcus Ekström och Oscar Björklund.

Deras första volontärspass blev lugnt. Och kanske beror det på dem, kanske har de redan uppfyllt sitt syfte: Att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Mycket tjuverier

När 19-åringarna, som är yngst bland volontärerna, går av sitt pass på kvällen är det dags för nästa gäng att dra på sig de gula västarna. 67-årige Tommy Johansson, som varit pensionär i tre år, är en av dem.

– Jag läste om satsningen och kände att jag ville göra en samhällsinsats, säger han.

Han liksom andra volontärer anser att det är dags att göra något åt det tilltagande buset i stan.

– Man hör så mycket om tjuverier. Och lite ska jag väl kunna hjälpa till att skrämmas, säger Tommy Johansson.

Fakta: Polisvolontären

– Är "bara" volontär under uppdraget

– Får inte utöva någon myndighetsutövning

– Omfattas av en olycksfallsförsäkring till/från och under uppdraget

– Omfattas av Polisens debriefing organisation

– Kan omedelbart avskiljas från volontärsuppdrag vid olämpligt uppträdande

– Erbjuds fortbildningar ex Första-hjälpen-utbildning

Källa: polisen.se/volontar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om