När Folkbladet på tisdagseftermiddagen vandrar in på området där Ebersteinska skolan huserar backar precis en blå dragbil in mellan två koner som undertecknad tycker står alldeles för tätt. Men föraren lyckas backa in med det breda fordonet utan att nudda någon kon. Här pågår alltså den tredje av sammanlagt fem regionala kvaltävlingar i Yrkes-SM. Denna dag tävlar 18 uttagna gymnasieeleverna från nio skolor om en plats i riksfinalen i april nästa år.
Det är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som arrangerar Yrkes-SM och på plats finns tävlingsledaren Sara Blomgren.
– Det som pågår därborta är "manöverkörning med dragbil". Vi har sammanlagt sex stationer i gång just nu med elever från hela regionen, berättar Sara Blomgren som tillägger att vinnaren blir kvalificerad till finalen som kommer att gå i Uppsala i april 2018.
Här finns elever från Karlstad, Visby, Västerås och många andra ställen men också två tredjeklassare från Fordons- och transport-programmet på Ebersteinska skolan: Emma Hagman och Anton Eriksson står och väntar inför nästa tävlingsmoment när Folkbladet träffar på dem.
Hur är tävlingsgrenarna?
– Jag tycker att det mesta är ganska krångligt och svårt, värst är nog truckmomentet, bedömer Emma Hagman som berättar att hon blev utvald av lärarna att delta i Yrkes-SM.
Anton Eriksson från Rejmyre tonar dock ner chanserna att gå vidare till finalen.
– Det är många här som är väldigt duktiga men jag tycker att det är en ära att överhuvudtaget bli uttagen, säger Anton och Emma håller med innan de får bråttom att gå till nästa station för att fortsätta sin tävlingsdag.
Emma Hagman är en av tre tjejer bland de 18 tävlande denna dag, något som ytterst beror på att det är förhållandevis få tjejer som söker till fordonsprogrammet.
– Så är det. Men samtidigt ser vi att antalet tjejer på de här linjerna ökar väldigt mycket, bedömer Sara Blomgren.
– Det är ju precis som med andra tekniska yrken idag så att det finns mycket mer tekniska hjälpmedel när det till exempel gäller lastning och annat så det går utmärkt för tjejer att jobba med det här.
Det är också en mängd yngre elever på området under eftermiddagen. Grundskolan har nämligen bjudits in till ett interaktivt studiebesök där elever från årskurs 6 – 9 får lära sig mer om olika samhällsfunktioner samt yrken och branscher. Kanske blivande förare?