Sophia Jarl (M): "Jag förstår om folk vill flytta"

"Det är oacceptabelt. Man struntar fullständigt i hur det påverkar andra. Det är tyvärr ingen tröst i dag. Men vårt arbete har börjat för att skapa ett tryggare samhälle", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M)

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) är mycket upprörd över att ännu en explosion har inträffat i Norrköping. "Arbetet med att komma åt gängen måste fortsätta", säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) är mycket upprörd över att ännu en explosion har inträffat i Norrköping. "Arbetet med att komma åt gängen måste fortsätta", säger hon.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-03-25 16:00

Norrköpings högsta politiker Sophia Jarl (M) reagerar starkt på att ännu en bomb har sprängts i Norrköping. "Förskräckligt" och "oacceptabelt" är hennes första ord när Folkbladet når henne för en kommentar.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) är mycket upprörd över att ännu en explosion har inträffat i Norrköping. "Arbetet med att komma åt gängen måste fortsätta", säger hon.

– Gängen för ett krig mot varandra och man struntar fullständigt i hur det påverkar andra. Jag förstår om människor känner sig otrygga och vill flytta. Det är en mycket normal reaktion. Jag förstår det. Samtidigt är det ingen quick fix att komma åt gängen. Det löser vi inte över dagen. Jag vet att det inte är roligt att höra när man är mitt i det. Men det är så det är, säger hon.

Sophia Jarl menar att regeringen har börjat arbetet med att krossa gängen.

– Det handlar om att komma åt pengarna. Men också om att fler poliser ska finnas ute. Om att vi måste skapa trygghet. Men också om att gängkriminella måste få långa straff. Situationen vi har i dag har byggts upp under många år, av flera riksdagar. Det kommer att behövas mer lagstiftning, säger hon.

undefined
Kommunalrådet Christoffer Jarnvall (SD) var på plats i platsen för nattens sprängning. "Det är för jävligt", sa han om det inträffade.

Folkbladet träffade kommunalrådet Christoffer Jarnvall (SD) på plats vid explosionsplatsen. Han stod strax utanför avspärrningen. 

– Det är för jävligt, ursäkta svordomen, säger Christoffer Jarnvall som menar att det nu väntar hårdare lagstiftning.

– Det har gjorts en del men vi behöver ännu mer, framförallt när det gäller sprängmedel. Det är alldeles för lätt att komma över sprängmedel idag, exempelvis på byggarbetsplatser. Nu vet jag inte exakt vad som förorsakat detta, det får teknikerna utvisa med det behövs skärpt lagstiftning.

undefined
Olle Vikmång (S) uppmanar i ett inlägg på Facebook till samling från alla goda krafter efter nattens dåd i Hageby. "Mina tankar finns hos alla som drabbades i natt", skriver han.

Oppositionsrådet Olle Vikmång skriver på Facebook om nattens händelser i Hageby. Han vidarebefordrar inlägget till Folkbladet när vi ber om en kommentar till händelserna.

"I natt hände det igen. Våldsverkare tog sig friheten att genomföra ett sprängdåd, med följden att åtskilliga oskyldiga Norrköpingsbor fått sitt hem förstört och sin frihet kränkt. Den här gången skedde det bara ett par hundra meter från mitt hem i Hageby och tryckvågen kändes hela vägen dit. Det var bara tur att inga människor skadades fysiskt inatt".

Han fortsätter: 

"Jag hoppas att alla goda krafter i mitt Hageby kan samlas, för att gemensamt vända utvecklingen i området. Ska vi lyckas så behövs att alla, fastighetsägare, föreningsliv, polis och kommunen drar åt samma håll, tillsammans med oss som bor i området".

undefined
Ardalan Shekarabi (S) är socialdemokraternas kriminalpolitiske talesperson. "Regeringen borde kunna tillsätta en "task force" som agerar snabbt för att hjälpa brottsoffren", säger han till Folkbladet.

Även på riksnivå reagerar politiker på sprängningen i Norrköping och Hageby. Ardalan Shekarabi är socialdemokraternas kriminalpolitiska talesperson. Han säger så här om nattens sprängning i Hageby:

– Nu får det vara nog. Det här händer för ofta. Det drabbar folk. Många. Nu var det ingen som dog här. Men det har också hänt. Allt påverkar tilliten för samhället.

Vad kan politiken göra för att stoppa sprängningarna?

– Polisen beskriver att en stor andel sprängmedel som används vid illegala sprängningar kan spåras till sådant som används civilt. Det kan ha stulits, men det finns även flera fall där personer med tillgång till sprängmedel sålt vidare till, eller själva har kopplingar till, kriminella gäng. Detta understryker behovet av bättre säkerhet och övervakning. Vi kräver därför också att ett licensieringssystem för sprängmedel ska införas.

Finns det några akuta insatser som kan göras?

– Vi socialdemokrater kräver att regeringen tillsätter en ”task force”, som snabbt kan åka ut till drabbade och ge dem stöd. Det kan vara hjälp med bostad, kontakt med försäkringsbolag och psykologisk hjälp. Jag förstår att andra saker kan ta längre tid. Men det här kan justitieminister Gunnar Strömmer tillsätta på en vecka. Att ge myndigheter ett uppdrag att hjälpa brottsoffren. Regeringen borde också kunna fokusera på åtgärder här och nu samtidigt som man jobbar med åtgärder på längre sikt, säger han.

undefined
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar sprängningen i Norrköping "Det är ännu en brutal attack mot samhället", säger han.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver sig själv som mycket bekymrad efter ännu en sprängning:

– Det är ännu en brutal attack mot samhället där gäng med stort våldskapital struntar i vilka konsekvenser det får för oskyldiga. Jag tänker grannar och familjer som utsätts för det här. 

Socialdemokraterna föreslår en "task force" som kan agera snabbt för att hjälpa brottsoffer i en sån här situation. Vad tycker du om det förslaget?

– Jag håller med om att samhället måste bli betydligt snabbare att hjälpa brottsoffer. Därför har vi gett Brottsoffermyndigheten i uppgift att bli en samordnande kraft som ska se till att brottsoffer får hjälp mycket snabbare. Det här ska vara klart till sommaren. Vi har sett människor som har fått sina hem förstörda och fått allt kastat över sig med försäkringsbolag att hitta en ny bostad och så vidare. Så kan det förstås inte vara. Här måste samhället bli bättre.

Hur ska tillgången till sprängmedel begränsas?

– Vi har presenterat flera förslag. Men ett sätt är att skärpa kraven för att få hantera sprängmedel och samtidigt skärpa tillsynen. Jag har siffror som visar 3750 tillstånd delades ut att hantera sprängmedel förra året. Bara 350 tillsyner gjordes. Det här måste bli bättre. Det krävs också ett nationellt register där det lättare går att se vem som har tillstånd eller inte.

Gunnar Strömmer är också noggrann med att påpeka att det finns fler åtgärder som regeringen gör för att begränsa rörelsefriheten för kriminella gäng.

– För att bryta våldsspiralen är också ett förslag att det ska vara lättare att vräka gängkriminella. Ser man risk för hämndaktioner kan det här vara ett verktyg. Att gängkriminella ska bli av med sina bostäder, säger Gunnar Strömmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!