Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Datorexpert sågar nytt kopieringsskydd för CD

NORRKÖPING
Två svenska skivbolag inför kopieringsskydd på cd-skivor för att försöka hindra kopiering av skivorna. Men redan nu sågas skyddet.
- Det går inte att skapa hundraprocentigt säkra kopieringskydd, säger Allan Banker, datorexpert på företaget UDS i Norrköping.

Skivor med Shakira och Markoolio har försetts med kopieringsskydd för att förhindra piratkopiering.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Skivor med Shakira och Markoolio har försetts med kopieringsskydd för att förhindra piratkopiering. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-02-18 00:00
Piratkopiering av cd-skivor och mp3 ger musikindustrin skrämselhicka. Till skillnad från mp3-filerna håller den hemmabrända cd-skivan samma ljudkvalité som originalet. Därmed är det också ett större hot mot skivbolagen.
Skivbolagen visar vikande försäljningssiffror och bolagskriserna har avlöst varandra: Edel records har tvingats lägga ned, EMI har slagits ihop med Virgin och Universal har köpt Polydor. Försäljningen av oinspelade cd-skivor har ökat dramatiskt på ett år. Under år 2000 såldes 26 miljoner cd-album jämfört med 12 miljoner inspelningsskivor. År 2001 var motsvarande siffror 25 miljoner inspelade album och 22 miljoner oinspelade cd-skivor.
- Vi står inför en väldig kris inom branschen. Hur mycket vi har förlorat i minskad försäljning på piratkopiorna är omöjligt att säga, säger Anders Melin på Bonnier Amigo.

<b>En utmaning för hackers</b>
Därför tar nu skivbolagen upp kampen mot hemmabrännarna. Svenska Sony och Bonnier Amigo har börjat införa kopieringsskydd som gör att det ska vara omöjligt att lyssna på cd-skivan i en dator. Därigenom ska det inte heller gå att kopiera musiken till datorfiler och göra kopior av skivan.
Men att göra ett helt säkert kopieringsskydd är knappast möjligt, menar Allan Banker vid företaget UDS i Norrköping.
- Historiskt sett har det aldrig gått att skapa helt säkra system. Hackers ser det alltid som en utmaning att knäcka sådana, säger Allan Banker.
Hur lång tid tror du att det tar för datahackers att knäcka skyddet?
- Jag vet inte så mycket om det här kopieringsskyddet. Men jag gissar att det dröjer någon månad eller upp till ett halvår, säger Allan Banker.

<b>Viktigt ta hand om artister</b>
Bland de skivor som redan har försetts med skyddet finns Shakiras och Markoolios senaste album.
- Makoolio blev Sveriges andra mest säljande artist förra året, så visst har vi sett resultat, säger Anders Melin. Det är viktigt för oss att ta hand om våra artister och se till att de kan överleva på sin musik.

<b>Negativt för musiklivet</b>
Anders Melin anser att musikkonsumenter som piratkopierar sågar av den gren de sitter på, eftersom privatkopieringen leder till ett mer slätstruket musikutbud.
- Piratkopieringen utarmar hela skivbranschen och det utbud som finns. Framför minskar skivbolagens vilja att satsa på oetablerade nya grupper. I stället satsas det på gammal skåpmat som packeteras om. Nydanande ungdomsmusik är på väg att försvinna. Det är bara Britney Spears och Westlife, medan hiphopen är på väg att tyna bort, säger Anders.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om