Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dåtid ska lära elever om nutid

Skolungdomar ska få bättre kunskap om demokrati och mänskliga rättigheter. Forum för levande historia ger lärare redskap för att nå det målet. Workshopar och andra moderna metoder ska få eleverna intresserade av viktiga frågor.

NORRKÖPING2012-05-22 08:51

- Vi vill koppla nutidsproblem till historien, det finns mycket att lära sig av att titta på det som har hänt, säger Stefan Andersson, projektledare för lärarfortbildning på Forum för levande historia.

Myndigheten åker runt i landet och utbildar högstadie- och gymnasielärare under rubriken ?Uppdrag: demokrati?. I går var det Norrköpings tur och lärarna samlades på Matteusgården för att prova på några workshopar och lyssna på föreläsningar.

Smörgårdsbord

Forum för levande historia fick på uppdrag av regeringen uppgiften att ta fram demokratistärkande åtgärder för skolan. Metodpaketet presenterades tidigare i år och nu får lärare runt om i landet ta del av resultatet.

?Alltid, ibland, aldrig? heter en workshop som lärarna får prova. Det handlar om att dela in mänskliga rättigheter under kategorier. Vilka gäller alltid och vilka gäller bara ibland? Det är inte helt lätt att reda ut och utmaningen leder till mycket diskussion.

- Det var mycket bra. Ett smörgårdsbord att plocka ifrån till lektionerna i höst, säger Maria de Laval som är lärare på Ebersteinska gymnasiet.

Tacksamt ämne

Hela idén med metodpaketet är att eleverna ska vara aktiva. Vissa lär sig av att lyssna, andra av att läsa, det ska fungera för alla. Att det skulle vara svårt att få gymnasieungdomar intresserade av frågor som tolerans och demokrati stämmer inte.

- Historia är ett väldigt tacksamt ämne att undervisa. De flesta är intresserade, säger Maria de Laval.

Demokrati

Dagen avslutas med en föreläsning av Pär Frohnert från Stockholms universitet. Han berättar om hur det gick till när Adolf Hitler kom till makten 1933.

- Nazisterna krossade demokratin för att skapa en diktatur, berättar han.

Forum för levande historiaMyndighetens uppdrag är att motverka intolerans i samhället genom att berätta om brott mot mänskliga rättigheter i historien och nutiden. De skapar underlag för lärare och anordnar olika utställningar. Målguppen är främst ungdomar i årskurs 9 till årskurs 3 på gymnasiet. Målet med verksamheten är att unga människor ska uppmuntras till egna åsikter och insikter. Källa: levandehistoria.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om