Den 15 oktober firar föreningen 20-årsjubileum.
– Det känns roligt att föreningen fortfarande lever och dessutom är på uppgång med medlemmar, säger Arne Enocsson, en av föreningens gamla eldsjälar.
Är det framförallt pensionärer som går era kurser?
– Till största delen, men föreningen vänder sig till alla personer 55+, som vill lära sig att använda datorer, pekplattor och smarttelefoner.
Berätta om er verksamhet?
– I vår logga står det ”Att umgås, att lära” och det beror på att vi är mycket måna om den sociala sidan också. Så vid varje öppet hus och kurstillfälle lägger vi stor vikt vid att kunna umgås både vid datorerna och vid våra fikastunder.
– När det gäller våra kurser, har vi sedan många år ett administrativt samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och det fungerar mycket bra.
Vad har ni då för kurser?
– Vi har utbildning för såväl nybörjare som på fortsättningsnivå genom kurser för såväl datorer som pekplattor och smarttelefoner. Man kan lära sig allt från kalkylprogram, presentationsprogram och fotoredigering till att söka information på nätet, göra fotoböcker och använda e-post. Våra kurser genomförs med 3 timmars pass och kan omfatta en-, tre-, eller fem dagar. Allt om våra kurser hittar man på vår hemsida www.seniorit.se.
– Dessutom anordnar vi korta föreläsningar i olika ämnen på Öppet hus måndagar och tisdagar. De får ta högst en halvtimme. Föreläsningarna behandlar olika ämnen som bankärenden, mobilt Bank ID, 1177 Vårdguiden eller hantering av så kallade USB-minnen.
Hur många medlemmar har ni?
– Idag har vi närmare 400 medlemmar, men som mest var vi 628 medlemmar året 2009. Vi har i genomsnitt under de senaste verksamhetsåren haft över 3 000 besökare per år i föreningslokalen, men toppåret var 2008 med 5 228 besökare.
– När det gäller antalet datorer hade medlemmarna tillgång till fem stycken år 2 000 i en mindre lokal, jämfört med 17 datorer i dag i vår något större föreningslokal på Pronova. Där har vi också cirka 50 funktionärer till förfogande. De är kursledare, handledare, kursvärdar och kunniga medlemmar som hjälper till med support av olika slag. Alla arbetar ideellt.
Hur började det hela för 20 år sedan?
– Man hade ett första möte i oktober 1998. Det var sex personer som kom och som ordförande valdes Lars Söderholm, som för övrigt fortfarande är aktiv i föreningen.
– Föreningen hade då 16 medlemmar och Lars Söderholm förblev ordförande de första 15 åren.
Hur blir man då medlem i föreningen?
– Det är bara att anmäla sig på nätet eller komma till vår föreningslokal på Pronova, när vi har öppet hus förmiddagar måndagar, tisdagar och onsdagar. Då möts man av våra värdar som hjälper alla tillrätta så gott man kan och vår grundambition är att vi lär varandra att hantera datorer, surfplattor och smartphones, utifrån våra behov och möjligheter. Det första besöket är gratis.
Något önskemål för framtiden?
– Att vi kunde beviljas bidrag från kommun och landsting för att kunna utveckla vår verksamhet och på så sätt bidra till att ge äldre Norrköpingsbor bättre datakunskaper. Vi tycker ändå att vi gör en viktig samhällsinsats.