Därför ger grönt skogsbruk mera tillbaka i plånboken
Skogsägare tjänar på att satsa på naturvård och områden med biologisk mångfald. Med gröna skogbruksplaner får de bättre betalt för produktionsskogen.
Skogsägarna gick en skogssslinga med olika stationer. Tomas Andersson informerade om vikten av att avsätta områden där man slår vakt om biologisk mångfald.
Foto: Sandberg Niclas
- Vi ska värna om att bevara mångfalden, sa han och talade om vikten av att vara rädd om rödlistade arter, om djur, växter och insekter, och kulturinslag som stenrösen och stenmurar. Han menar att skogsägarna ska samla sådana hänsyn på vissa områden, som bevaras fullt ut,
medan de har produktionsskog på övrig mark. Många av de skogsägare som gick slingan var helt med på tanken. - Absolut, sa Hans Holmqvist, skogsägare från Ringarum, som menar att det tjänar man på på lång sikt. - Om du har fåglar i skogen så äter de granbarkborrar, sa Ingemar Schütz, skogsägare från Mjölby, som också påpekade att en skog som har biologisk mångfald står bättre rustad mot stormar. "Ansvarsfullt sätt"
- 80 procent av oss har gröna skogsbruksplaner, sa Hans Holmqvist. I en grön skogbruksplan avsätter man frivilligt fem procent av marken till biologisk mångfald. Det premieras man för genom att få bättre betalt för virket av Södra. Samma medvetenhet som gäller konsumenter och mat, som bör ha framställts på ett riktigt sätt, gäller också skogsägarna och dem som ska köpa deras produkter, menar Tomas Andersson. Demonstrationsgården invigdes av Södras ordförande Lars-Eric Åström från Rejmyre. - Vi måste ha både produktionsskog och biologisk mångfald. Vi måste hantera det på ett ansvarsfullt sätt, sa han. Södra hänger med i miljötrenden genom forskning om att framställa kläder av pappersmassa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!