Efter valet gick M, V och MP in i en valteknisk samverkan, för att få ett så gynnsamt majoritetsläge för oppositionen som möjligt i tunga nämnder.
– Från Moderaternas sida gick vi in i den valtekniska samverkan för att vi såg en möjlighet att ha majoritet för oppositionen i kommunstyrelsen, vård- och omsorgsnämnden och utbildningsnämnden. Vi tänkte att det finns en möjlighet att få igenom moderat politik om vi kan förhandla med de övriga oppositionspartierna, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
– Vi är ett så stort parti, så platserna tar vi av egen kraft, så vi hade aldrig ingången att vi skulle maximera antalet platser. Det var däremot MP:s viktigaste del i det här. De tar inga platser i nämnder och bolag av egen kraft.
MP har inga ordinarie platser, endast ersättarplatser i nämnderna.
Varje gång som det blir en väldigt svår fråga i någon nämnd, som till exempel demensomsorgen i vård- och omsorgsnämnden, när Kvartetten inte får majoritet för sitt förslag, väljer de att plocka upp frågan till kommunfullmäktige – och där har Miljöpartiet i princip stöttat Kvartetten i alla frågor, säger Jarl.
– Eftersom vi inte får ut något av den valtekniska samverkan, den måste ju bygga på att de som ingår i den känner att den är gynnsam för alla, då finns det ingen anledning när majoritetsläget har ändrats att hålla fast vi den, utan då får vi tillämpa kommunallagens möjlighet att när majoritetsläget ändras så ska vi göra en omräkning.
I det läget riskerar MP att tappa alla sina insynsplatser i nämnder, kommunstyrelsen och bolag, om inte partiet hittar en ny samverkan.
– Det kanske går att hantera på olika sätt men enligt kommunallagen väljer man också rådsplatserna, det vill säga kommunalråd och oppositionsråd.
Efter valet tog oppositionen en rådspost från Kvartetten. Kvartetten fick fem i stället för sex kommunalråd, och oppositionen fyra oppositionsråd: M två, SD ett och V och MP delade på ett.
I det nya läget kan Kvartetten ta tillbaka det råd som de tappade, säger Jarl, som ser att M och SD behåller sina utifrån sina mandat.
– Att leda en kommun i minoritet är ganska svårt för man måste förhandla för att få majoritet i varje givet ärende som är viktigt, och för Norrköpings del har det varit väldigt instabilt, och det är klart att en kommun förtjänar en politisk majoritet, framför allt när det gäller långsiktiga frågor, säger Sophia Jarl.