Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför flyr barnmorskorna Östergötland

NORRKÖPING
Ett 40-tal barnmorskor från Norrköping och Linköping ställde i går kväll landstingspolitiker mot väggen vid ett möte i Fornborgen på Vrinnevisjukhuset.
Barnmorskorna som fått nog av den dåliga löneutvecklingen, underbemanningen och stressen vittnade om flykt från Östergötland till bättre betalda jobb.

Barnmorskan Galina Tol-Fakkaz från Linköping gick hårt åt politikerna med sin redovisning av löneläget i Östergötland jämfört med andra städer, som t ex Stockholm.
FOTO: JANNE FORSBY

Barnmorskan Galina Tol-Fakkaz från Linköping gick hårt åt politikerna med sin redovisning av löneläget i Östergötland jämfört med andra städer, som t ex Stockholm. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-11-15 00:00
Cecilia Svensson, facklig representant inom Vårdförbundet, berättade att det fattas två heltidstjänster på barnmorskemottagningen i Norrköping. Nästan fem heltider fattas på BB och förlossningen och på gynmottagningen har man tagit in sjuksköterskor istället för barnmorskor.
- De sista 2,5 åren har det slutat 18,5 heltidstjänster och det har kommit fyra heltidstjänster, sa Cecilia Svensson.
Flera har försvunnit till Stockholm, till Nyköping eller till läkemedelsindustrin. Enkätsvar från tio som slutat visar att lönen och arbetsmiljön varit avgörande, liksom stress.

<b>4,5 års utbildning</b>
En barnmorska har en 4,5 år lång utbildning bakom sig, först tre år till sjuksköterska och sedan en vidareutbildning på 1,5 år. Barnmorskan är den som förs
t träffar patienten, läkare tillkallas bara om något är fel vid förlossningen. Samma självständiga arbete gäller graviditeter och preventivmedelsrådgivning. Medellönen i Norrköping, efter många års arbete, är 20 800 kronor.
- Man känner att arbetsgivaren inte ser oss, trots att vi är en så stor grupp, sa Galina Tol-Fakkaz från Linköping.

<b>Kan få konsekvenser</b>
- Om två månader går jag till läkemedelsindustrin för jag har fått nog, sa Bettina Blosse, 31, Norrköping. Jag borde ha varit en av dem som tar vid när andra går i pension. Ska kvinnor få föda i bilar, är det vad som krävs för att vi ska få upp våra löner?

<b>Ingen vidareutbildning</b>
- Det är inte bara det här med dålig lön. Vi får ingen vidareutbildning eller kompetensutveckling, sa Bettina som också varnade för att barnmorskebristen kan gå ut över de födande kvinnorna. Ett misstag kan få förödande konsekvenser, menade hon.
Fackligt aktiva Ingela Adamsson vittnade om hårt ansträngd personal.
- Ni måste ta ansvar för att vi stannar i länet, sa hon till politikerna.
- "Det finns inga pengar", det har jag hört i nio år. Jag har haft tålamod tillräckligt länge. 400 procent fattas på vårt schema. Jag har flera arbetskamrater som går sjukskrivna för de orkar inte. Tålamodet har tagit slut. Det är akut kris nu, sa Paula, barnmorska, som ifrågasatte att landstingspolitikerna höjt sina egna löner.

<b>S och fp uteblev</b>
Alla partier fanns representerade igår kväll utom folkpartiet och socialdemokraterna. Några löften eller lösningar på krisen kunde politikerna inte komma med.
Eftersom det är s, mp och v som har den politiska majoriteten i landstinget fick Björn Grip (v) stå till svars för den politik som förs.
Han talade om sparbeting och menade att det är staten som måste skjuta till mer pengar till landstingen och vården.

Går till läkemedelsindustrin. Bettina Blosse, 31, Norrköping slutar som barnmorska i Norrköping och går till den bättre betalda läkemedelsindustrin. - Jag har fått nog, säger hon.
Hade ingen lösning. Björn Grip (v) sade sig förstå allvaret, men kunde inte ge mycket hopp, med tanke på landstingets sparkrav. Han menade att staten måste skjuta till mer pengar till landstingen och vården. Barnmorskorna Cecilia Svensson och Ingela Adamsson (th), båda fackligt aktiva, lyssnade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om