Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dåligt av Migrationsverket att tiga om varslen

Kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson och riksdagsman Billy Gustafsson (s) är kritiska till att Migrationsverkets ledning inte informerat kommunen om verkets kraftiga nedskärningar i Norrköping. 100 anställda har varslats om uppsägning.
- Jag tycker att det är dåligt. Det brukar vara en god sed att kontakta kommunen om stora neddragningar, säger Mattias Ottosson.

NORRKÖPING2004-01-14 06:00
I förra veckan träffade Mattias Ottosson och Billy Gustafsson fackliga representanter från Migrationsverket. Under träffen fick de information om planerna på kraftiga nedskärningar i Norrköping.
- Om vår information stämmer är det anmärkningsvärt att inte verksledningen kontaktat oss, säger Mattias Ottosson.
Folkbladet rapporterade i oktober om att 85 anställda av Migrationsverkets 550 anställda i Norrköping varslats om uppsägning. Men nu nämns en högre siffra: omkring 100 personer.
Bakgrunden är att verket nästa år får 30 miljoner mindre av regeringen eftersom antalet asylsökande väntas minska.

Inga ursäkter
Enligt Mattias Ottosson har kommunen tidigare haft goda relationer med Migrationsverket. På senare tid har det rått turbulens på generaldirektörsposten, men det tycker inte Mattias Ottosson och Billy Gustafsson är en ursäkt för informationsmissen.
- Även om det varit så, finns en stab som kan hantera det här, säger Mattias Ottosson.

Inte försumbart
- Den tillförordnade generaldirektören Lars Pålsson borde ha en känsla för hur angeläget det här är för oss. Tjugo procent av de anställda på verket i Norrköping riskerar att förlora sina jobb, det är inte försumbart. Det är möjligt att vi hade hittat lösningar för att få ner antalet, säger Billy Gustafsson.
Vad kommunen kunnat göra är oklart, men ges ingen information finns inte en chans att agera politiskt, menar Billy Gustafsson. Han nämner tullen som ett exempel på att diskussion kan leda till nya infallsvinklar.
- Tullens ledning förändrade ju sitt ursprungliga förslag så att man landande relativt hyggligt, fortsätter han.

Skrivit brev
Nu har Billy Gustafsson och Mattias Ottosson skrivit ett brev till Lars Pålsson och föreslår en träff.
- Vi vill få klarhet i hur många många som berörs och hur man kommit fram till det. Men vi vill också diskutera framtiden: vilken hjälp vi kan ge dem som förlorar sina jobb och om man ska gå vidare och försöka rädda arbetstillfällen, säger Mattias.
Lars Pålsson hade ännu inte fått brevet när Folkbladet ringde honom på tisdagen.
- Det är en lång process från att man konstaterar att vi inte har tillräckligt med pengar till vi säger upp folk. Jag har svårt att se att vi hade kunnat föra en diskussion med kommunen i ett tidigare skede, innan man vet konsekvenserna, säger Lars Pålsson.
- Men jag är beredd att träffa dem, det är ett bra initiativ. Vi var varslat enligt de regler som gäller i arbetsmarknadslagstiftningen. Sedan har våra besparingarna framgått av Folkbladet och andra tidningar, så det måste väl kommunledningen känt till?
- Det uppstår alltid rykten och därför vill vi gärna få informationen direkt från verket eller företaget. Men amerikanska företag som Whirlpool och Solectron har varit mycket bättre på att informera oss om neddragningar än Migrationsverket, säger Mattias Ottosson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om