Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Dåligt arbetsklimat" i fullmäktige

Efter ett återigen konfliktfyllt kommunfullmäktige i måndags ska man än en gång diskutera arbetsformerna.

Rörigt. Bilden från det första kommunfullmäktige efter valet håller i sig. Arbetsklimatet har ännu inte stabiliserats.

Rörigt. Bilden från det första kommunfullmäktige efter valet håller i sig. Arbetsklimatet har ännu inte stabiliserats.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2015-02-25 09:20

– Det blev väldigt upprörd stämning. Jag tycker att det var en oacceptabel stämning där ordföranden inte kunde hålla reda på S-bänken, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M) som upplever att hon fick buanden mot sig när hon ställde frågor om varför hon inte fick ställa en fråga i fullmäktige.

– Jag hade förankrat hos tjänstemännen att man kunde ställa spontana frågor. Nu hade jag benämnt det "enkel fråga", men det är en formalitet, det kunde man ha ändrat i fullmäktige till en spontan fråga.

Sophia Jarls fråga handlade om skolkommunalrådet Olle Johansson (S) ansåg att de 27 miljonerna som tillförs utbildningsnämnden kan benämnas en satsning när man ligger back 30 miljoner.

– Det blev en lång debatt om formalia istället för att Olle enkelt skulle ha kunnat gå upp och sagt att han inte i nuläget kunde svara på frågan, säger Sophia Jarl.

Lars Ahlm (M) hade också en fråga, som släpptes igenom, för att Lars Stjernkvist kunde svara på den frågan, säger Jarl.

Under kommunfullmäktige fick flera frågor till majoriteten inte ställas, noterar också Vänsterpartiet, som menar att det är ett problem för den demokratiska diskussionen.

Vänsterpartiet ville ställa en fråga till Olle Johansson (S) angående om Norrköpings kommun vill införa betyg från årskurs fyra.

– Trots att frågan tidigare funnits med i de digitala handlingarna så meddelade presidiet när det var dags för debatt att frågan inte skulle få ställas. Det är minst sagt märkligt. Om man sett det som en ”fråga” så ska den lämnas in minst fyra arbetsdagar innan fullmäktige, en tidsgräns som vi missat med några timmar. Men även om man tolkar det så snålt skulle den kunnat tas upp som den lokala varianten ”spontan fråga” som den definitivt kvalificerar sig som, säger Nicklas Lundström (V).

– Detta skulle inte ha skett under det tidigare rödgröna styret då vi gärna tog debatter i fullmäktige.

Louise Malmström (S) är ny ordförande i fullmäktige efter valet. Många har också kommit in som nya ledamöter.

– Jag tycker nog att det är ett ganska dåligt arbetsklimat än så länge, tyvärr, säger Louise Malmström.

– Jag har ganska lång vana att jobba med politik. På något sätt brukar man hitta ett klimat där man respekterar varandra, fast man tycker olika.

– Man bekämpar varandras idéer, men inte varandra som personer. Det här känns inte alls bra, att det börjat vara så konfliktinriktat och så inriktat på formalia. Det känns tråkigt, säger Louise Malmström.

Malmström säger att hon uppfattade högljudda suckar och protester när Sophia Jarl talade och att hon då påpekade att det var "Sophia och ingen annan som hade ordet".

Frågor kan man ställa om man lämnar in dem fyra arbetsdagar före kommunfullmäktige, annars tas de upp vid ett senare sammanträde. Efter den tidpunkten droppade det in flera "enkla frågor", enligt Malmström. Men det finns inget som heter så, framhåller hon.

Däremot kan man ställa "spontana frågor", som inte kräver någon utredning, samma dag.

– Då handlar det om att få en kort upplysning i någon aktuell fråga.

– Det är inte till för att dra i gång en debatt eller fråga någonting som man egentligen redan känner till svaret på, men vill ha i gång en diskussion kring. Där finns interpellationsinstrumentet, säger Louise Malmström.

Presidiet har med jämna mellanrum möten med gruppledarna för att diskutera arbetsformerna.

– Det blir en fråga att ta upp på gruppledarträffen: Var går gränsen för vad som är spontana frågor, respektive frågor, respektive interpellation, säger Louise Malmström.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ – kommunens ”riksdag”.

Fullmäktige i Norrköping har 85 ledamöter.

Efter valet hösten 2014 består den styrande majoriteten av S, C, FP och KD. Oppositionen: M, SD, V, MP och FI.

Presidiet består av Louise Malmström (S), ordförande, Göran Färm (S), 1:e vice ordförande och Jirina Klevstigh (M), 2:e vice ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om