Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Då sa Dalai Lama...”

Efter 43 år på Migrationsverket går tvillingarna Kent och Bent Larsson i pension. Under åren har de bland annat hunnit med att resa till 32 olika länder och diskutera morgonvanor med Dalai Lama.

Kent Larsson bodde i New Delhi i tre och ett halvt år.

Kent Larsson bodde i New Delhi i tre och ett halvt år.

Foto: Privat

NORRKÖPING2018-09-15 14:00

Resan började 1975. Bent Larsson såg i en annons i tidningen att fem statliga verk skulle utlokaliseras till Norrköping. Migrationsverket, dåvarande Invandrarverket, var ett av verken som sökte personal.

– Det lät spännande så vi sökte och blev anställda. Sedan blev vi kvar båda två, säger Kent Larsson.

Tvillingarna Kent och Bent hamnade på något som då hette registerenheten. Det var en grupp om tio personer som administrerade ansökningar från personer som sökte tillstånd eller asyl.

– Vid de tillfället gjorde polisen alla utredningar och Migrationsverket tog enbart besluten. Allt som allt var vi ungefär 280 personer som jobbade på Migrationsverket.

Därefter gick tvillingarna skilda vägar. Bent sökte sig vidare till en förvaltningsenhet. Kent stannade kvar på registerenheten och blev så småningom en av de som fattade beslut. Han gjorde sin första tjänstgöring utomlands år 1986 på svenska ambassaden i Warszawa. År 1991 spenderade han fyra månader på ambassaden i Damaskus.

–  När jag kom tillbaka till Sverige skulle ett nytt datoriseringsprojekt påbörjas. Jag var med och utvecklade ett ärendehanteringssystem på Sveriges ambassader och konsulat som jag senare höll utbildningar i under åtta år. Under de åren åkte jag i princip jorden runt, från New York till Peking och allt däremellan.

Några år senare beslutade regeringen att det skulle finnas migrationsattachéer på Sveriges ambassader. Kent fick jobb på ambassaden i Damaskus och flyttade dit med familjen. Där stannade de i fyra och ett halvt år.

– Sedan kom Irakkriget. Familjen evakuerades eftersom det fanns en stor oro att Irak hade missiler som de skulle skicka mot Israel. Jag fick åka till gränsen mot Irak för att se vad som hände, vilka flyktingströmmar som skulle komma. Nu blev det inget med varken det ena eller det andra, inga flyktingströmmar och inga missiler. Kort därefter flyttade jag hem till Sverige igen.

Därefter fortsatte Kent sina resor till olika ambassader för att utbilda och vägleda personalen i olika beslut. Han var även med och gjorde delegationsuttagningar för FN:s flyktingorgan UNHCR och tog ut kvotflyktingar i Thailand och Jordanien. År 2012 flyttade Kent utomlands igen, denna gång till New Delhi i Indien. Där träffade han Dalai Lama genom jobbet.

– Vi konstaterade att vi hade en del gemensamma vanor, till exempel tycker vi båda att det är viktigt att gå upp tidigt på morgonen.

– När jag jobbade i New Delhi blev jag även tillfrågad om jag kunde hjälpa till att få ut svenska militärförbandets tolkar som Sverige beviljat tillstånd som kvotflyktingar. Jag fick då åka till Kabul för att på plats se till att de kunde lämna Afghanistan och följde dem sedan hela vägen till Sverige.

Migrationsverket har förändrats mycket genom åren.

– Hur Syrienkriget har påverkat Sverige är i en klass för sig. Migrationsverket gick då från ungefär 4 000 anställda till över 8 000 på bara ett par år. Personal från nästan hela Migrationsverket hjälpte på olika sätt till att hantera de här stora grupperna som kom.

Den sista augusti går både Kent och Bent i pension.

– Nu jobbar två av mina söner på verket varav den ena med ungefär samma arbetsuppgifter som mig. Han flyttar snart till New Delhi, så resandet har gått i arv. Det säger mycket om jobbet, det har varit väldigt givande att på olika sätt försöka hjälpa människor som drabbats av krig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om