Claes Åkervall har sedan i november 2009 haft en fas 3-plats på Folkuniversitetet i Norrköping. Den första tiden var han husvärd och hjälpte till i vaktmästeriet. Efter några månader bytte han arbetsuppgifter och började istället hjälpa till i receptionen.
- Den ordinarie receptionisten hann inte med allt så jag hjälpte till med det mesta. Jag sålde biljetter, bokade in kursdeltagare och svarade i telefon, berättar Claes Åkervall.
Under drygt ett år hjälpte Claes till i receptionen innan han blev sjukskriven efter en operation i början av januari. Eftersom Claes Åkervall trivdes så bra i receptionen frågade han - strax innan sjukskrivningen - sin chef om möjligheten till en riktig anställning.
- Eftersom receptionisten inte hann med sina arbetsuppgifter och jag redan utförde ett arbete - som jag egentligen borde få lön för - så frågade jag om jag inte kunde få anställning. Men det ville de inte, berättar han.
Omplacerad
När Claes Åkervall kom tillbaka efter sin sjukskrivning i januari fick han veta att han blivit omplacerad och att en annan deltagare i fas 3 tagit hans plats i receptionen.
- Min nya arbetsuppgift blev att vakta gymnasieelevernas rastrum och se till att eleverna inte bråkade. En uppgift som kändes väldigt meningslös, dels för att lokalerna som jag skulle vakta större delen av dagen stod tomma och dels för att det knappt förekom något bråk, förklarar Claes.
Efter omplaceringen tappade Claes Åkervall motivationen.
- Det kändes som att jag straffades för att jag stuckit ut hakan och bett om ett riktigt arbete. Under min tid på Folkuniversitetet hade jag redan utfört allt ifrån städning till snickerier. Jag kunde hela huset och ändå skulle jag sitta i en tom sal och stirra in i väggen när eleverna var på sina lektioner, säger han.
När Folkbladet besökte Folkuniversitetet i tisdags hade Claes Åkervall blivit ombedd av receptionisten att ta hand om receptionen när ordinarie personal satt i möte. Medan mötet pågick tog Claes emot bud och sålde biljetter.
Enligt Tony Oldenburg, chef för Folkuniversitetet i Norrköping, stod Claes Åkervall i receptionen utan tillåtelse.
- Han vet att han inte får vara där. Antagligen ville han bara hjälpa till - men han får absolut inte vara där och framförallt inte när receptionen är obemannad, säger han.
Lite senare berättar receptionisten för Folkbladet att hon bett Claes stå i receptionen medan hon var på möte - det var alltså inget Claes gjort utan tillåtelse.
Avstängd
På onsdagen får Claes Åkervall besked om att han blivit avstängd från sin fas 3-plats på Folkuniversitetet.
- Tjejen som är handledare för oss i fas 3 kom och sa att jag kunde gå hem. Hon berättade inte varför - sa bara att jag skulle lämna tillbaka mina nycklar. De har inte gett någon förklaring, men för mig är det uppenbart - jag blev för obekväm och dessutom gillade de nog inte att jag pratade med Folkbladet, säger Claes.
Enligt Tony Oldenburg fick Claes Åkervall gå därför att han inte skött tiderna och ibland befunnit sig på andra platser än den han blivit tillsagd att vara på.
- Jag pratade med honom om det här senast i måndags och på tisdagen är han ändå inte på plats där han ska vara. I onsdags ringde jag till arbetsförmedlingen och sa att det inte funkade längre. En handläggare från arbetsförmedlingen skulle kontakta Claes och berätta att han inte fick fortsätta hos oss, säger Tony Oldenburg.
Enligt Claes-Göran Nilsson, chef på arbetsförmedlingen i Norrköping, kan inte en fas 3-anordnare säga upp en deltagare på det viset.
- Ett avslut måste ske i samråd med arbetsförmedlingen och den arbetssökande. Alla tre parterna måste tillsammans sitta ner och diskutera vad som hänt och alla måste få komma till tals. Om det inte gått till så i det här fallet har det skett ett misstag, säger Claes-Göran Nilsson.