Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Choklad ska öka trivseln

Varm choklad istället för sömntabletter: på Geriatriska akutvårdsavdelningen på ViN pågår ett försök för att minska läkemedlen för de äldre.

Kvalitetstänk. Det handlar om ekologisk, högkvalitativ choklad som används.

Kvalitetstänk. Det handlar om ekologisk, högkvalitativ choklad som används.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2015-02-09 20:23

Det var vid ett möte med nutritionsgruppen – bestående av dietist, apotekare samt Magdalena Jones på Geriatriska akutvårdsavdelningen (GAVA) på Vrinnevisjukhuset – som idén föddes.

– Vi började bolla idéer, apotekarens målsättning är ju att i möjligaste mån minska medicinanvändningen och dietisten prioriterar energiintaget, då kom den här idén upp, berättar specialistsjuksköterskan Magdalena Jones medan hon dukar fram två rykande koppar choklad med grädde till Inga, 91 år och Ingeborg, snart 87.

Ja, det är idén: en kopp varm choklad med grädde på kvällen för att minska användningen av sömntabletter och lugnande mediciner – enligt studier leder nämligen kakao till ökat välbefinnande, dessutom är många äldre vana med varm mjölk som ett recept mot sömnlöshet..

– Innan försöket har vi mätt hur många piller man delat ut under två vanliga veckor, sedan använder vi denna period som referens till vårt chokladförsök, berättar Magdalena Jones som hoppas att försöket kommer att utmynna i att det blir till en inarbetad rutin på avdelningen.

Men det finns fler vinster med den gräddiga chokladen.

– Många äldre nattfastar, mellan sista måltiden på kvällen och den första på förmiddagen därpå kan det gå 12 timmar och undersökningar säger att 85 procent av alla över 85 år är undernärda, påpekar Magdalena Jones som menar att fettet i grädden är extra viktigt för de äldre.

Inga och Ingeborg låter sig väl smaka av den ädla drycken där de sitter vid fönstret, det råder rena vårvädret utanför.

– Jo, det är gott med choklad, säger Inga och Ingeborg håller med.

– Jag har aldrig tagit särskilt mycket mediciner förr och vill gärna slippa för mycket piller, sedan är det klart att man måste få medicin när det behövs, säger Ingeborg.

Det är inte heller vilken choklad som helst som man använder.

– Det är ekologisk högkvalitetschoklad med högst kakaohalt, säger Magdalena Jones som tillägger att det är extra viktigt med ekologiskt i detta fall eftersom man ju vill minska på intaget av främmande ämnen.

Efter försöket, som just har börjat, ska sedan en utvärdering göras under våren. Alla på avdelningen erbjuds att delta i försöket som är frivilligt.

Pengar till försöket, någonstans runt 20 000 kronor, har man fått från "Lite bättre hela tiden", en satsning som Region Östergötland står bakom.

– Det är en pott för olika utvecklingsprojekt som ska vara våra patienter till gagn, säger Ann Westö, vårdenhetschef på GAVA.

GAVA

I augusti 2007 öppnade den Geriatriska enheten på Vrinnevisjukhuset och den Geriatriska akutvårdsavdelningen (GAVA) öppnade så sent som 2013.

Avdelningen har 18 vårdplatser för ortoped-geriatriska patienter och för allmängeriatriska (multisjuka) patienter, dessutom två överbeläggningsplatser.

Här jobbar ett 40-tal sjuksköterskor och undersköterskor, arbetsterapeut och sjukgymnast, dessutom är dietist och apotekare knuten till avdelningen flera dagar i veckan.

Personalen jobbar i team med sjuksköterska och undersköterska, så kallad patientnärmre vård, varje team har hand om 4-6 patienter.

Avdelningen behandlar patienter från 85 år och uppåt.

Förutom GAVA har Geriatriska kliniken mottagning med inriktning mot minnesproblem och Parkinsonssjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om