Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chockhöjningen av trafikförsäkringen

NORRKÖPING: Först en skatt på trafikförsäkringen i sommar. Och om ett par år väntas en reform där kostnaderna för trafikskador förs över helt till trafikförsäkringen. Ju större risk i trafiken, ju dyrare premie.

Norrköping2007-03-19 06:00
Chockhöjning av premierna väntar, för framför allt yngre förare och motorcyklister.
Det första steget är att regeringen föreslår en skatt på 32 procent på trafikförsäkringen fr o m den 1 juli i år. Skatten läggs på försäkringsbolagen, som i sin tur lägger det på premierna. För en genomsnittlig försäkringstagare blir det ca 700 kronor per år i höjd avgift.
Skatten är retroaktiv, d v s dagens förare får betala gårdagens skador. Förslaget har fått kritik från försäkrings- och motorbranschen.
Socialdemokraterna har kallat det ett "hårt slag mot den svenska modellen, vilket kommer att leda till ökade orättvisor".
- Det är en ren skatt som läggs ut. Vi har ingen möjlighet att påverka någonting. Det känns lite knepigt, säger Magnus Olsson, marknadschef vid Östgöta Brandstodsbolag.

"Grundtanken är sund"
Steg två är en reform som sannolikt genomförs år 2009 och innebär att kostnaderna för trafikskador förs över till trafikförsäkringen.
- Grundtanken, att vi på försäkringsbolagen ska få en mer aktiv roll i rehabiliteringen, och ta en större del av ansvaret, är sund, säger Magnus Olsson.
Det är försäkringstagarna som i framtiden ska stå för de sjukkostnader som trafiken orsakar, istället för att pengarna ska tas via skattsedeln. De som statistiskt sett är mest inblandade i olyckor ska bära en större del av olyckskostnaderna.

Stor variation
Redan idag har mc-förare ofta en hög premie.
- Framför allt om du är ung och har en stor tung motorcykel, säger Magnus Olsson.
Han tar som exempel en ung juridikstuderande som skadas svårt i en mc-olycka och inte kan arbeta i framtiden. Vad skulle han ha fått för lön och löneutveckling, fram till 65 års ålder?
Trafikförsäkringen är obligatorisk. Premien varierar mycket beroende på vad man kör och var man bor. För en genomsnittlig bilförare eller mc-förare kostar trafikförsäkringen idag ca 2 000 kr om året. En ung förare med en tyngre, extrem mc, med 180 hästkrafter, betalar idag ca 10 000 kronor i trafikförsäkring.

65 procent
Om steg två genomförs, skulle det innebära en höjning av premierna med 65 procent, beräknar Anders Karlsson som leder projektet "Utökat trafikansvar" vid Östgöta Brandstodsbolag.
Han menar att försäkringsbolagen, med ett utökat ansvar, får möjlighet till snabbare rehabiliteringsinsatser än Försäkringskassan idag, och lättare kan koppla in privata vårdgivare och specialistläkare.
I Finland har man en liknande modell. Reformen i Sverige ingår i en skatteväxling, där alliansen redan genomfört en skattesänkning vid årsskiftet.
Fakta
En skatt på 32 procent på trafikförsäkringen föreslås från den 1 juli i år.
En genomsnittlig premie för en personbil är idag cirka 2 200 kronor. Med den nya skatten blir premien cirka 2 900 kronor, i detta fall en höjning med 700 kronor per år.
Trafikförsäkringspremien varierar dock mycket från fordon till fordon, eftersom den beräknas utifrån faktorer som bilmodell, ägarens ålder, om fordonsägaren är man eller kvinna och boendeort.
Trafikförsäkringen är en obligatorisk försäkring som ger ersättning vid vissa typer av skador i trafiken. Utöver den kan man teckna en halv- eller helförsäkring.
Skatten på trafikförsäkringspremien är ett första steg i en större reform av trafikförsäkringen. Reformen kommer att innebära att kostnaderna för sjukpenning, sjukersättning och aktivitetsersättning som är relaterade till trafiken ska betalas av trafikförsäkringssystemet och inte som idag från socialförsäkringssystemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om