Teresa Påhlsson talar om att det är viktigt att medarbetarna tillsammans med sin respektive enhetschef gör riskbedömningar, vilket också skett, enligt henne. Det ska ligga till grund för bedömningar av vilka områden det går att arbeta ensam nattetid i och i vilka områden det inte är möjligt.
– Det handlar inte om att vi kastar ut medarbetarna vind för våg i områden där de inte varit delaktiga, för det är faktiskt de som känner till områdena bäst, säger Teresa Påhlsson som menar att det kan bli så att man åker två i riskområden.
Teresa Påhlsson påminner om att det redan i dag förekommer ensamnattarbete. Och påpekar att det inte bara är ensamnattarbete som väntar. Vid till exempel tunga lyft är man alltid två. När det gäller dubbelbemanning är det inte ett biståndsbeslut, utan det är utifrån ett arbetsmiljöperspektiv, förklarar Teresa Påhlsson.
Vid alla larm gäller alltid dubbelbemanning.
Ytterområdena, som Vikbolandet, Skärblacka och Kolmården, med långa avstånd, mörker och mycket vilt, får behålla sin dubbelbemanning rakt av.
Den nya organisationen gäller inne i stan, vid planerade besök nattetid.
– De enheter som har natt inne i stan får en dubbelbemannad bil och en ensambemannad bil.
Den nya organisationen innebär att man sparar in en del årsarbetare, men enligt Påhlsson är det inte det primära.
I den gamla organisationen har man utgått från hur många bilar man har som rullar. I den nya utgår man från brukarens behov.
– Nu gör vi samma planering som vi gör dagtid: vi utgår från brukarna. Den dubbelbemannade bilen kommer att gå till de personer där man behöver vara två. Den ensamma bilen kommer att ta de ärenden där man klarar sig ensam – och där det inte är riskområden.
Det är upp till enhetscheferna hur bilarna kommer att rulla. Om det är tre personer i tjänst kan man turas om att vara i den ensamma bilen, säger Teresa Påhlsson.
– Det är inte säkert att man behöver jobba ensam hela natten.
I vilken omfattning den nya nattorganisationen kommer att innebära mer ensamarbete återstår att se, menar Teresa Påhlsson.
– Det är klart att det kommer att vara en ökning, mer än det tidigare har varit. Men jag är inte helt övertygad om att det kommer att vara i den omfattningen som kanske en del medarbetare är rädda för.
Efter sommaren ska man göra en utvärdering.
Nattarbetarna är samlade på nio olika enheter, inklusive ytterområdena.