Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cecilia bekämpade cancern - nu hjälper hon andra unga

När Cecilia Fellenius var sex år drabbades hon av leukemi. Hon blev helt frisk och jobbar nu som ledare för Barncancerföreningens ungdomsgrupp i Östergötland för att hjälpa barn med cancer att komma tillbaka till livet.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2009-03-28 03:00
Idag är Cecilia Fellenius 22 år gammal och helt frisk från sin cancer. Hon drabbades av leukemi när hon var sex år gammal. På Linköpings sjukhus fick hon cellgifter och hade tur att hon slapp genomgå en benmärgstransplantation vilket är mycket vanligt när det gäller leukemipatienter. Cecilia gick i tonåren med i ungdomsgruppen och fick träffa andra med samma bakgrund och som förstod vad hon gått igenom.- Det var ett jättelyft för mig, säger Cecilia.Det var i tonåren som hon först började inse hur mycket cancern påverkade hennes liv. Hon hade mer erfarenhet från sjukhus än sina vänner och gick regelbundet på kontroller. När hon hade cancer var hon så liten att hon inte förstod hur det påverkade hennes liv.Cecilia insåg att det fanns ett behov av ungdomsgruppen och beslöt sig för att jobba ideellt med barncancerföreningens ungdomsgrupp. Det är hennes sätt att bidra på och att ta vara på den chans hon har fått när hon blev friskt. Stödjer varandra
I ungdomsgruppen finns det barn i olika åldrar som antingen har cancer eller har blivit friskförklarade. Men även om man blivit friskförklarad så finns det de som har fått olika komplikationer av cancerbehandlingen. Det kan vara att håret inte har växt tillbaka eller att hormonerna har kommit ur balans. Några gånger varje år anordnar ungdomsgruppen olika aktiviteter som till exempel utflykter. Det kan vara allt från att äta middag till att åka till Kolmårdens djurpark. Medlemmarna är mellan 13-30 år gamla och de stödjer varandra och delar med sig av sina erfarenheter. De äldre är ett stöd för de yngre där de lär sig av de äldre. Man behöver inte prata om att man har varit sjuk om man inte vill men det finns såklart en möjlighet att göra det. - Det är roligt och gör något gott, tycker Cecilia.Livet efter cancern
I Sverige finns det sex sådana ungdomsgrupper för barn med cancer och det är det här föreningarna som finansierar de olika aktiviteterna. De får mycket donationer, arv och bidrag från privatpersoner. Pengarna går till olika aktiviteter, lekrum på sjukhusen, julgransplundrig och liknande saker. De går även till de lite större aktiviteterna som olika stora ungdomsmöten runt om i Sverige där barn träffas från hela landet.Ibland har de familjeträffar på sjukhuset tillexempel en fikakväll där de kommer och pratar med föräldrar och sjuka och ger stöd och hopp genom att visa att det kan sluta bra, och att det finns ett liv efter cancern. Det får familjerna att tänka positivt. - Det känns bra att visa att det inte alltid behöver sluta dåligt, berättar Cecilia. Vissa ungdomar väljer att bara vara med i ungdomsgruppen ett år eller bara en kort period medan andra är med i flera år. För andra blir det en livsstil och en trygghet att kunna träffa vänner som man har känt länge. Det blir ett stöd och en gemenskap med andra som har varit med om samma sak. - Det är en fantastisk verksamhet, tycker Cecilia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om