Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Carl von Linnés plats invigd

På lördagen invigdes Carl von Linnés plats vid Strömmen efter en Linné-vandring genom stan. Här växer sådant som den kände botanikern såg vid sitt besök i Norrköping 1741.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-06-04 00:00

Med skådespelaren Claes Weinar som Linné och Karl Magnus Peurell som guide gick vandringen i Linnés fotspår genom innerstaden.

Linné, som blev så förtjust i den vackra staden med sina breda gator och planteringar, att han stannade en extra dag, såg "floden" som gick rakt genom Norrköping och laxfisket mitt inne i stan. Hur såg då Strömmen ut på 1740-talet?

- Försök tänk bort strandskoningarna, stränderna gick ner i vattnet som på vilken sjö som helst, med några stolpar här och där, sa Karl Magnus Peurell.

Tobak odlades
Djurhudar från slakthuset hängde på tork på räckena på Saltängsbron, tobak odlades på många håll i staden som byggts upp på nytt efter de ödeläggande bränderna när ryssarna kom 1719. När staden återuppstod som fågel Fenix möjliggjordes det rätvinkliga gatunätet, där det förut varit ett gytter av timmerhus.

Befolkningen som halverats under pesten 1710 hade återhämtat sig. Norrköping hade nu ca 5 000-6 000 invånare. Norrköping stod för 20 procent av landets tobaksproduktion: tobak att röka i kritpipor, tuggtobak och så snus.

Linné-vandringen på lördagen avslutades i Swartzens park, numera Carl von Linnés plats. Den ligger i närheten av Gamla Torget och Louis De Geer, ner mot den stora kastanjen vid Strömmen.

Förre stadsträdgårdsmästaren Stig Hellerström som kan mycket om den store botanikern Linné har hjälpt till med den halvmåneformade planteringen. Han har valt ut växter som Linné såg i Norrköping, som tobaksplantor och aurikler, och sådant som återfinns vid Linnés barndomshem i Småland samt i Uppsala där han var professor.

På Linnes plats i Norrköping växer nu bland annat stjärnflocka, som också kallas Linnés döttrar, lavendel, brinnande kärlek och Mose brinnande buske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om