Cancerläkarna har inte råd att skaffa de senaste medicinerna
Det finns risk för att cancersjuka östgötar inte får de nyaste medicinerna som kan bota eller förlänga deras liv. Onkologkliniken på Universitetssjukhuset har i dag inte en budget som täcker de utgifterna, trots att politikerna i landstinget sagt att de prioriterar cancersjukvården.
- Det är orättvist för den enskilda patienten, säger Anders Rådlund, chef för onkologkliniken på Universitetssjukhuset.
Han anser att en nationell handlingsplan borde tas fram för att alla cancerpatienter ska få samma vård.
- Besluten ska inte tas av lokala politiker, det blir många och mycket svåra frågor.
För dyra
I Östergötland har man tagit bort läkemedel som anses ha mindre bra effekt. Men nu verkar även en del nya plockas bort.
- Vi har fått en del pengar, men de täcker bara förra årets vårdnivå, inte de nya läkemedlen, säger Anders Rådlund.
Landstinget i Östergötland har inte gett onkologikliniken på Universitetssjukhuset anslag som täcker utgifter för de mer effektiva behandlingsmetoderna.
- De här läkemedlen kan vara livsavgörande. I de flesta fall förlänger man livet och ger ett förbättrat återstående liv eller så kommer cancern aldrig tillbaka, säger Anders Rådlund.
Det handlar om fyra läkemedel.
++ Ett läkemedel mot spridd tjock- och ändtarmscancer, som inte är ett cellgift. En antikropp som hämmar tillväxtfaktorerna hos tumören. Det ges tillsammans med den traditionella cellgiftsbehandlingen.
++ Ett läkemedel mot spridd prostatacancer, det är ett cellgift som inte tidigare har använts vid prostatacancer.
++ Ett sorts cellgift mot bröstcancer för att säkerställa att det inte kommer tillbaka. En ny hormonbehandling för att förhindra återfall.
++ Antikroppar som binder upp själva tumörcellerna och som har ett radioaktivt ämne i sig och som på så sätt strålar tumören inifrån. Det används för en lymfcellscancer, en tumörsort där man med vissa läkemedel kan vinna år.
Räcker inte
Landstingspolitikerna är väl medvetna om problemet och hanterar det genom att allmänläkarna ska välja de billigare läkemedlen när det finns olika tillverkare med olika priser. Överskottet ska sedan gå till de dyrare läkemedlen på klinikerna.
- Men det räcker inte. Överskottet blir så pass lite att det inte täcker upp alla utgifter för de här läkemedlen, berättar Rådlund.
Konsekvenserna kommer att bli kännbar för patienterna i Östergötland om inte läkemedelsbudgeten utökas på onkologkliniken. Om han inte får mer pengar måste han få in pengar på annat sätt.
- Då måste vi ta bort något annat mindre värdefullt och det kommer slå hårt mot den enskilda kliniken och mot stora patientgrupper på grund av att de gamla behandlingarna är förhållandevis billiga jämfört med de nya, säger han.
<span class=Rub1>Landstingsledningen: Ett jättedilemma
<span class=Ing><b>NORRKÖPING
- Vi har ingen möjlighet att göra några ändringar i år för onkologkliniken. Det här har kommit så oerhört snabbt att man inte har hunnit planera för det, säger Anna-Lena Sörensson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.</B>
Situationen på onkologen i Linköping var Anna-Lena Sörensson omedveten om när Folkbladet når henne på telefon. Men hon blir mycket upprörd när problemet står klart för henne.
- Det här är ett jättedilemma. Och det kanske kommer att bli en vanligare situation eftersom utvecklingen hela tiden går framåt och tydligen mycket snabbare.
Orsaken till att de nya läkemedlen inte fanns med i budgeten beror på att de inte var planerade förrän till nästa år. Men så blev de klara tidigare och kunde användas på kliniken men nu finns inga pengar till de mycket dyrare behandlingarna.
- Hur vi ska lösa kostnadsfrågan finns det ingen lösning till för dagen. I år har jag svårt att se att vi kan göra något och det måste kliniken vara medveten om. Det här är något de måste upplysa oss om redan vid behovsanalysen, säger Sörensson.
- Om vi idag skulle lägga in resurser till onkologen skulle det bli från andra sjukdomsgrupper eller kliniker och det går inte. Det görs bara på årsbasis.
Nu ska de först utarbeta strategier för hur en sådan här situation ska hanteras. Och först nästa år kan ekonomiska medel tillföras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!