Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Café vill spira i den nyrenoverade kuskbostaden

Den gamla kuskbostaden vid Hemgården, ett av Norrköpings äldsta trähus, har fått en välbehövlig fasadrenovering. "Nu har vi öppnat upp så att allmänheten kan ta del av den här härliga byggnaden", säger Jeanette Lanemo Nordenström, föreståndare på Hemgården.

Ulla Lindau och Marie Lundin på Café Spira och Jeanette Lanemo Nordenström, föreståndare på Hemgården, välkomnar alla till Kuskbostaden.

Ulla Lindau och Marie Lundin på Café Spira och Jeanette Lanemo Nordenström, föreståndare på Hemgården, välkomnar alla till Kuskbostaden.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-06-25 18:00

I kvarteret Renströmmen samsas Kuskbostaden från 1783, Hemgården från 1957 och Scandic hotell Strömmen som för bara några år sen byggdes till i modernistiskt stil. Under hösten genomgick Kuskbostaden en omfattande renovering exteriört, vilken blev klar i januari. Det handlade framförallt om att rädda fasaden och lägga om det delvis läckande taket. 

– Huset var målat med en felaktig, modern, tjock färg och vi var oroliga att den kunde äventyra byggnadens fortlevnad. Om det blir för tätt kan det göra att panelen ruttnar. Så vi fick lösa upp färgen och skrapa trärent, och under tiden dokumenterade vi alla färgskikt, säger Hanna Domfors, tidigare stadsantikvarie och nu konsult inom kulturmiljöfrågor.

Varför är en liten del av byggnaden rödmålad?

– Den röda delen är avkortad i och med att Hemgården byggdes. Det är den röda delen som är stallet, säger Hanna Domfors.

Alla fönster och dörrar är också restaurerade och ena sidan av taket är utbytt.

– Dels läkte det som ett såll, dels bestod det av asbestskivor, och det vill vi inte gärna ha idag.

Att kliva in i kuskbostaden är lite som att färdas tillbaka i tiden, den gamla bakugnen finns kvar i den del som var brygg- och bakstuga, och i rummet och köket där den sista kusken bodde har tiden stått stilla.  Någon gång på 80-talet gjordes en varsam rekonstruktion enligt konstens alla regler.

– Det är verkligen gjort "by the book", med limfärg, lumppapp på väggarna och det är traditionella färgpigment, säger Hanna Domfors.

På väggen hänger foton på kuskar och hästar genom tiderna, de transporterade både varor och människor på sina vagnar. Kuskens skärmmössa hänger kvar på sin krok.

– Den sista hyresgästen här hette Carl Gösta Karlsson och dog 1943, berättar Jeanette Lanemo Nordenström.

– Nu har vi öppnat upp så att allmänheten kan ta del av den här härliga byggnaden.

I fiket står Amal Abbas och hjälper kunderna som droppar in. Hon har fått en anställning genom Spira café, ett socialt företag som hjälper kvinnor som står långt från arbetsmarknaden att få en sysselsättning.

– Jag tycker mycket om att vara här. Vi är som en familj, säger hon.

Marie Lundin är en av delägarna i Spira och berättar att de sen starten 2019 haft cirka 15 kvinnor i verksamheten, varav tre fått anställning med lönebidrag.

– Vår tanke är hela tiden, vad är nästa steg? När vi har möjlighet så anställer vi, säger hon.

Till Hemgården kom de för 1,5 år sen och där servar de en lång rad föreningar med fika och enklare mat. Men det är svårt att nå ut till allmänheten.

– Förra sommaren var den första vi var här nere (i kuskbostaden, reds. anm.) Då går det bättre eftersom vi är mer synliga. Men samtidigt stänger alla grupper som vi annars servar, så det går på ett ut, säger Marie.

– Vi hoppas på en sprudlande verksamhet så att vi kan anställa fler.

Tidigare drev Hemgården själva ett kafé i lokalerna, men samarbetet med Spira känns helt rätt, säger Jeanette Lanemo Nordenström.

– Ett socialt företag passar bra in i de värdeord som Hemgården jobbar med, att inkludera alla.

– Fika är ju också hjärtat i föreningsverksamhet. Det är en stor kultur bland oss i Sverige, det skapar en trivsamhet när vi fikar ihop. Så det är viktigt och något vi värnar om.

Kuskbostaden

Kuskbostaden uppfördes som brygghus 1783.

1873 övertogs huset av Henning Trozelli som lät bygga till bostadshuset vid Saltängsgatan.

Kring sekelskiftet och fram till 1950-talet uppstallade Norrköpings ridande polis sina hästar på fastigheten.

1935 upplåter Norrköpings stad fastigheten till Hemgårdens verksamhet.

På 50-talet rivs gårdshusen utmed Slottsgatan och nya Hemgården byggs. Kuskbostaden kortas av fem meter.

Kuskbostaden har i material och färg återställts till sent 1800-tal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!