Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byter verk och behåller jobbet

När Integrationsverket läggs ned nästa år förlorar över 100 personer jobben. Men 34 av dem får enligt det förslag som presenterades för personalen i onsdags istället arbete vid Migrationsverket, som föreslås ta över arbetet med nyanlända.

Norrköping2006-12-22 12:47
? Den verksamheten finns idag hos oss. De flyttar till Migrationsverket, säger Omar Nur, ordförande i Statstjänstemannaförbundet, ST, vid Integrationsverket.
Därutöver ska en årsarbetstjänst som arbetar med statistik kring integrationspolitiken flyttas till Statistiska centralbyrån, SCB. Totalt är det alltså 35 personer som får jobb efter Integrationsverkets avveckling.
Folkbladet har tidigare redogjort för utredarens förslag att Migrationsverket ska ta över ansvaret för de nyanländas första tid i landet och att Arbetsmarknadsverket i samarbete med en rad andra myndigheter ska ansvara för introduktion och integration.
<b>FÖ: Vad säger du om det som händer med Integrationsverket?</b>
? Det är fruktansvärt, säger Omar Nur. Man kunde ha hanterat det på ett mycket bättre sätt.
? Vi vet idag att de myndigheter som ska ta över ansvaret också behöver resurser.
? Den verksamhet och kompetens som finns på Integrationsverket läggs ner. Det blir en stor verksamhet som faller bort, framför allt när det gäller utveckling och utvärdering av integrationspolitiken, när det gäller att kunna påverka och förändra samhällsstrukturen, och ta fram underlag till politiker, säger Omar Nur.

<b>"Stora glapp idag?</b>
? Man talar om att hela integrationspolitiken handlar om jobb. Man definierar den som arbetsmarknadspolitik. Men integrationspolitik är bredare än så, den ska genomsyra flera politiska områden: socialpolitik, bostadspolitik, utbildningspolitik och hälsopolitik.
? Inom alla de områdena finns det stora glapp idag. Resursfördelningen är inte lika för alla, säger Omar Nur.
Han menar att svaga resursgrupper, som kvinnor och funktionshindrade med utländsk bakgrund, kommer att bli ännu svagare än idag. Och många myndigheter inom den offentliga sektorn, som nu ska ta över ansvaret, är dåliga på integration, på att anställa personer med utländsk bakgrund.
<b>FÖ: Hur är stämningen på Integrationsverket?</b>
? Den är inte så god. Folk undrar vad som händer. Man tror att det blir svårt att hitta jobb i framtiden.
Trygghetsstiftelsen kommer att gå in med stöd till dem som förlorar jobbet. Men, som Omar Nur säger, med den försämrade tryggheten inte minst vad gäller a-kassan, är det många som är oroliga.
? Det är många som funderar över hur de ska klara det, med livet helt enkelt. En del har barn, man har köpt bostad och bil. Man har planerat för att ha jobb, i en viktig verksamhet som man trodde skulle finnas kvar, och skaffat en kompetens under många år. Det är en stor förlust för samhället, inte bara för individen, säger Omar Nur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om