Busfabrik får grönt ljus
Efter en anmälan om misstänkt matförgiftning där tolv barn ätit hamburgertallrik på Busfabriken och sedan insjuknat genomfördes i slutet av juni en oanmäld livsmedelskontroll hos företaget. Då uppdagades flera brister. Under tisdagen gjorde miljö- och hälsoskyddsinspektören Axel Bark återbesök.
Foto: Andreas Skogh
Axel Bark drar på sig en skyddsrock, plockar fram sin handdator och en termometer ur väskan och skrider till verket.- Vi använder alltid skyddskläder i samband med kontrollerna, mycket för att föregå med gott exempel, berättar han.Punkt för punkt prickar han av i handdatorn och konstaterar att man på Busfabriken inte bara lämnat in en föredömlig handlingsplan utan att man också åtgärdat de saker som brast när han oanmält kikade in senast. Värmebaden håller rätt temperatur och rutiner för kontroll har förbättrats.- Det ska vara över 60 grader, då kan bakterierna inte växa, 40 grader i kött är en vanlig matförgiftare, konstaterar inspektören.En skada i taket har reparerats och provpaket för vattnet i läskapparaten har precis kommit.- Vi gjorde ett provtagningsprojekt på sådana apparater ifjol och det var många som var otjänliga, konstaterar inspektören med hänvisning till den så kallade syrupanläggningen som är till för läsken.- Det är viktigt att man tar prov och gör en rengöringskontroll för det är svårt att se om det är okej inuti, säger Axel Bark.Bra att de finns
Hos Busfabriken kan man andas ut efter att Axel Bark slagit igen handdatorn och konstaterat att det nu inte finns något att anmärka på längre. - Här ska inte bli fler anmärkningar, säger föreståndaren Susanne Stoltz bestämt.Trots bakslagen vid den senaste kontrollen är hon ändå positiv till att inspektionerna görs.- Det är klart man blir ledsen när man får anmärkningar, men då kan man i alla fall göra något åt det och det tycker jag vi har gjort.- Det är jättebra att kontrollerna finns, man får sig en tankeställare. Det är lätt att bli hemmablind efter ett tag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!