Vi träffar Rickard Söderholm, missbrukare sedan många år, på en parkbänk utanför S:t Olai kyrka. I kaffemuggen bredvid honom är det whisky.
Samma morgon har han besökt öppenvården på Gränden på Trädgårdsgatan och skrivit ut den brukarenkät som socialnämnden hänvisar till.
– Det finns inget som pekar på något missnöje, eller att verksamheten skulle vara dålig, säger Rickard Söderholm och undrar om han och politikerna läst samma enkät.
– Nöjdheten ligger på runt 80 procent, visar han.
Han tycker att politikerna ska riva upp nedläggningsbeslutet. De har chansen så länge stället inte är stängt, menar han.
För att besöka öppenvården på Gränden måste man vara nykter. Det är öppet varje vardag, från klockan åtta på morgonen till eftermiddag. Här kan man äta frukost och lunch, låna en dator eller telefon och få hjälp med myndighetskontakter. Cirka 30 personer är inskrivna här. Besparingen med att lägga ner: två tjänster.
Rickard Söderholm har just kommit hem till sin lägenhet efter fyra veckor på ett behandlingshem. Innan dess var han inskriven 1,5 år på Grändens öppenvård.
– Man är i alla fall nykter när man är där, säger han. Drickandet blir betydligt mindre om man är inskriven i en sådan verksamhet.
Risken är annars att man börjar dagen med ett besök på Systembolaget, säger han.
– Det är flera som är djupt oroade. De är oroliga för att de ska sätta igång och dricka betydligt mer än de gör idag.
Nedläggningen blir inte någon besparing, med tanke på vad en behandlingshemsplacering kostar, menar han.
Folkbladet besöker Gränden, för att få fler reaktioner på nedläggningen.
– Det är tråkigt. Det här kommer att drabba många. Det är en fast punkt i tillvaron för många som har missbruksproblem. Här är det drogfritt och alkoholfritt. Det är skönt att komma hit och umgås med människor, säger en man som besöker Gränden nästan varje dag.
Han vet inte vart han ska ta vägen i fortsättningen.
– Det finns inte så mycket att välja på, säger han.
Riabyrån, där många är påverkade, kan han inte gå till, säger han. Han vill inte riskera sin nykterhet sedan fem år tillbaka.
Kamratstödet, drivet av IOGT, i huset bredvid Gränden finns också, men där är det bara kafé. Och Verdandi har bara öppet ett par dagar i veckan.
– Man har nytta av datorerna här, säger Roger, 47, som betalar räkningar och läser mejl på Gränden.
Gränden är ett sätt att hålla sig nykter, och undvika stan, säger han.
– Det är jättelätt att falla tillbaka.
En annan besökare, som bor på vandrarhem, berättar att han åker till Gränden så fort han vaknar. Risken är stor att han hamnar i drogmissbruk igen när öppenvården stänger, säger han.
– Om jag inte hade varit här så hade jag suttit på stan och tagit en öl tillsammans med gubbarna.
En kvinna lämnar över en kopia på ett brev hon skickat till socialnämndens ordförande Roger Källs (S). Budskapet: Gränden har varit en livlina för henne.
– Öppna ögonen för verkligheten, ber hon i brevet.