Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bryter mot språklagen

Varför använder inte Norrköpings kommun det svenska språket, utan väljer en devis på engelska, som dessutom strider mot språklagen, det undrar David Grenabo som JO-anmälde Norrköpings kommun.

Varför Let´s create Norrköping när det lika gärna kunde heta Skapa Norrköping undrar JO-anmälaren.

Varför Let´s create Norrköping när det lika gärna kunde heta Skapa Norrköping undrar JO-anmälaren.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2018-11-03 08:00

– Vi har en språklag och den säger att det allmänna ska använda svenska som huvudspråk, varför man inte gör det i Norrköping vet jag inte, men det kanske är för att man vill verka mer modern. Om det hade gällt turistverksamhet så kan jag ha en annan förståelse, men för en hel kommun är det märkigt, säger David Grenabo.

Han är inte språkvetare, men har jobbat med språkfrågor och har tidigare anmält Stockholm.

– Då gällde det "Stockholm - Capital of Scandinavia. Den anmälan lades ner och det har även den här anmälan gjort, säger David Grenabo.

Davis Grenabo skrev först till Norrköpings kommun innan han gjorde JO-anmälan.

– De svarade aldrig på varför de valde engelska fast det bryter mot språklagen, de skickade bara ett pm med beslutet om att använda det engelska namnet på devisen.

Enligt Norrköpings kommun handlar det inte om en devis utan om en varumärkesplattform.

I examensarbetet ”Internkommunikation av ett varumärke - En jämförande studie inom Norrköpings kommun” av två elever vid Tekniska Högskolan Linköpings universitet 2014, går att läsa att kommunen vidtagit åtgärder för att öka kännedomen om Norrköpings kommun med hjälp av kommunikationsplattformen Let´s create Norrköping både internt för de som jobbar i kommunen, men även för de som bor här.

Bland de som intervjuats i examensarbetet svarar flera att de är positiva men inte minns vad Let´s create Norrköping står för även om de kände igen loggan och även där ifrågasätts varför man använder engelska i kommunikation som rör kommunen.

När kommunen själv berättar vad Lets´s create är, är det för att knyta samman alla medarbetare, medborgare och företagare i

Norrköpings kommun till en gemensam grund att stå på och verka utifrån. En grund för att berätta om alla goda exempel. Denna grund kallar vi Let´s create Norrköping. Let´s create Norrköping bygger på vårt arv och formar vår framtid. Att skapa Norrköping och dess framtid är något vi alla är en del av.

– Jag tycker att det är en utarmning av det svenska språket, som redan påverkats mycket. I det här fallet finns det dessutom ingen mening med att använda engelska när det fungerar lika bra med svenska. Det kanske inte går att översätta ordagrant, men varför inte ”Skapa Norrköping”, säger David Grenabo.

Språklagen

5 § Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

6 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.

10 § Språket i domstolar, förvaltningsmyndigheter och andra organ som fullgör uppgifter i offentlig verksamhet är svenska.

11 § Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

12 § Myndigheter har ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas.

14 § Var och en som är bosatt i Sverige ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska.

15 § Det allmänna ansvarar för att den enskilde ges tillgång till språk enligt 14 §.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om