Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brottsligt eller inte?

NORRKÖPING
Kyrkopolitikernas så omskrivna ersättning har lett till att en förundersökning om bedrägeri dragits igång. Det bekräftar Jonas Strömberg, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Linköping.

Norrköping2003-09-02 06:00
Hur många kyrkopolitiker som omfattas av utredningen vill inte Jonas Strömberg kommentera.
- En polisanmälan gjordes för länge sedan, den har nu aktualiserats. Men vi vet ännu inte om kyrkonämnden satt ner foten. Frågan är om de ska gå vidare med att kräva tillbaka ersättning eller inte. Vi är alltså ännu inte i närheten av att förhöra någon misstänkt ytterligare, säger Jonas Strömberg.
Kanslichef Stig Fjärstedt vid Svenska Kyrkan i Norrköping känner inte till att en förundersökning påbörjats.
Däremot har kyrkonämnden övervägt att driva frågan vidare till en civilrättslig process i tingsrätten, eftersom pengarna ännu inte betalats tillbaka.

<b>"Stoppa återbetalningarna"</b>
Före sommaren beslutade kyrkonämnden att låta en juridisk expert granska ärendet inför en eventuell rättsprocess och man ville också ha råd om fortsatta åtgärder.
Advokaten Bo Jönsson, som fick uppgiften, uppmanar kyrkan att inte ta upp frågan i tingsrätten och att betala tillbaka pengarna till de som redan återbetalat ersättningen. Bo Jönsson skriver att han är "tämligen övertygad om" att någon av politikerna kan ha lurat till sig för mycket ersättning för förlorad arbetsinkomst, men han avråder kyrkan att engagera sig i en kostsam rättsprocess med oviss utgång.
"Även för det fall kyrkonämnden skulle kunna ha framgång i ett eller annat ärende - hur mycket skadas relationerna mellan ett stort antal kyrkligt engagerade människor under resans gång?" skriver Bo Jönsson.
Han anser det välmotiverat av kyrkonämnden att ifrågasätta och utreda frågorna kring de utbetalade ersättningarna, eftersom kunskapen om reglerna varit bristfällig både hos de förtroendevalda och kyrkoförvaltningen. Men skriver att detta nu lett till ett förtydligande av reglerna eftersom alla berörda torde ha dragit lärdom av det som hänt.

<b>21 politiker berörs</b>
Bakgrunden till följetongen om kyrkopolitikernas ersättningar är att kyrkonämnden förra beslutade att en revisionsbyrå skulle granska de regler som fanns för att få ersättning för förlorad arbetsinkomst och kontrollera löneavdrag hos politikernas arbetsgivare.
Det visade sig att ett 40-tal kyrkopolitiker inte fullt ut kunde styrka sina förluster. Revisionsbyrån ansåg att 11 personer skulle krävas på återbetalning, men kyrkonämnden krävde återbetalning för alla 40. Efter kompletteringar och förklaringar av berörda personer minskades gruppen till 21 personer. Kyrkonämnden beslöt i det läget att ta hjälp av kronofogden för att driva in pengarna.
Några har idag betalat tillbaka mindre summor, medan andra fortfarande vägrar att göra det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om