Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brist på bärgningsbåtar

NORRKÖPING
Sverige har brist på stora bogserbåtar. Det märktes i helgen, då en holländsk båt som fått maskinhaveri i Stockholms skärgård, fick räddas av en finländsk bogserbåt.
I Norrköping finns dock en högsjöbogserare i S:t Olof, som kan klara de flesta bärgningsuppdrag i Östersjön.

"Bogserbåten S:t Olof i Norrköping är den kraftigaste bärgningsbåten i den här delen av Östersjön", säger Mats Johansson, en av båtens alternerande skeppare.
FOTO: JANNE FORSBY

"Bogserbåten S:t Olof i Norrköping är den kraftigaste bärgningsbåten i den här delen av Östersjön", säger Mats Johansson, en av båtens alternerande skeppare. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-04-09 00:00
- Att vi valde den finska bogseraren beror helt enkelt på att den var närmast haveristen, förklarar Olle Hermansson på Kustbevakningen. Så måste vi alltid arbeta, eftersom det oftast är mycket bråttom om en båt får haveri i hårt väder.

<b>Inga ryska oljebåtar</b>
Kalle Johansson, som är skeppare på S:t Olof förklarar att hans båt också klarar de flesta bärgningsuppdrag:
- Om inte det havererade fartyget är alltför stort och väderförhållanden inte alltför svåra, så kan vi klara det mesta ganska hyggligt, säger skepparen Kalle Johansson.
- Men det finns båtar i Östersjön, exempelvis de stora oljebåtarna som går till Ryssland, som vi inte har bärgningskapacitet för i Sverige.
- Händer det ett haveri med en sån båt i hård sjö, får vi givetvis gå ut med S:t Olof och försöka bärga den, men det är mycket osäkert hur pass bra vi lyckas.

<b>3 400 hästkrafter</b>
- Så vi får klara bärgningsuppdrag så gott det går med de bogserbåtar vi har till förfogande och S:t Olof har som sagt största kapaciteten av våra båtar med sina 3 400 hästkrafter.
- Dessutom har Röda Bolaget extra utrustning för bärgning i Göteborg, så om ett svårt haveri skulle inträffa i exempelvis Västervik, så åker vi iväg dit med S:t Olof samtidigt som en lastbil går med utrustning från Göteborg till Västervik, där vi kan lasta på extra länspumpar, trossar och vad det nu kan vara.
- Vi har dessutom ett mindre lager av extra utrustning för bärgningsluppdrag även i Norrköpings hamn.

<B>? Hur stor bärgningsbåt skulle behövas, med tanke på de största fartyg som trafikerar Östersjön?</B>
- Då borde vi ha en bärgningsbåt på cirka 5.000 hästar, menar Kalle Johansson.

<B>? Men borde det inte finnas en större bärgningskapacitet hos bogserbåtarna längs svenska ostkusten?</B>
- Jo, säger Mats Johansson, som också är skeppare hos Röda Bolaget, men det är en ekonomisk fråga och Röda Bolaget, som äger S:t Olof, kan inte satsa på större bärgningsbåtar bara för att ha dem i beredskap för haverier, eftersom det inte är lönsamt.
- Istället borde väl samhället gå in och ekonomiskt stötta en tillräckligt stor bogserbåt, men det har vi inte märkt något intresse av att göra.

<B>? Hur har ni det med brandsläckningskapaciteten på bogserbåtarna?</B>
- Vi har pumpar och möjlighet till brandsläckning på bogserbåten Knut här i Norrköpings hamn, men det är inte tillräckligt om det händer något i Norrköpings stora oljehamn i Pampus.
- Brandförsvaret i Norrköping, vet om att vi finns och har lite släckningskapacitet, men vi skulle önska lite bättre samarbete och kontakter med brandförsvaret, för att vara bättre förberedda tillsammans på en brand i Norrköpings hamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om