Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bråvalla strand en ny stadsdel

Bråvalla strand - det kan om tjugo år vara Norrköpings nya stadsdel. Vid Glan, nära natur- och kulturområden och nära Bråvallafestivalen.

Flotte. En idé är en dragflotte vid Ringstaholm i Motala ström.

Flotte. En idé är en dragflotte vid Ringstaholm i Motala ström.

Foto: Anna Gustafsson

NORRKÖPING2015-06-26 09:00

En fördjupning av en översiktsplan för Bråvalla ska i september och oktober ut på samråd. Då får allmänheten och olika remissinstanser första gången säga sitt om förslaget, som befinner sig i ett tidigt skede i processen.

– Det kommer att finnas information på hemsidan och vi kommer även att ha samrådsmöte kring förslaget, säger Julia Stenström, översiktsplanerare vid stadsbyggnadskontoret.

Omvandlingen av området kommer att ske under mycket lång tid och i flera etapper.

– Det här är på väldigt lång sikt - vi pratar 2035, säger Julia Stenström.

– Vi tänker oss att man kan se en stadsutveckling av området, via trafikplats Bråvalla, som håller på att projekteras, och vidare via landningsbanorna och upp mot Bråvalla strand.

– Vi ser att det finns attraktiva lägen i anslutning till Glan och fina naturområden.

Planförslaget omfattar ett väldigt stort område, som sträcker sig från E4 och Glans utlopp i söder till Svärtinge i norr. I öst är det Finspångsvägen och väg 51 som utgör avgränsning. Planförslaget är sedan uppbrutet i flera delområden.

Bråvalla strand, från landningsbanorna och norrut längs Glan, är tänkt att bli en förlängning av staden, med en tät struktur med flerbostadshus och radhus, bebyggelse som trappas av ju närmare de befintliga fritidshusområdena man kommer.

Där Bråvalla strand, som är tre kilometer långt, slutar ska en zon med natur- och odlingsmark ligga som en buffert mellan den nya stadsdelen och ett Svärtinge som utvidgas söderut. De båda bostadsområdena ska inte växa ihop.

Totalt finns det i planförslaget möjlighet att bygga bostäder för 12 000 invånare i planområdet, fördelat på 10 000 i Bråvalla strand, till år 2050, och 1 500 - 2 000 i södra Svärtinge. Det motsvarar 4 500 bostäder inom Bråvalla strand och 700 - 900 bostäder i området söder om Svärtinge.

Inom planområdet finns det också tänkta verksamhetsområden, dit man kan flytta verksamheter från Butängen och Inre hamnen.

Bråvallafestivalen finns också med i planeringen, inritad på kartan.

Den befintliga Bråvalla företagspark kan utvecklas med mindre verksamheter, och man kan också tänka sig bostäder där.

De gamla landningsbanorna vid F13 behåller man som en struktur i området, med alléer längs de då något smalare banorna, som i dag är 40 meter breda och två kilometer långa.

– De speglar en tid när flyget var en viktig del av området. De är historiebärande, säger Julia Stenström.

Planområdet karaktäriseras av ett platt, öppet odlingslandskap, med mycket fornlämningar och kulturmiljöer. Stora delar av området är otillgängliga i dag. Många av vägarna är återvändsgränder.

Kring Leonardsberg finns ett fint rekreationsområde som är ganska okänt.

– Där skulle man kunna skapa bättre kontakter, dels från stan, men också med koppling upp mot Bråvalla strand.

Tanken är att skapa ett rekreationsstråk, ett promenadstråk, längs med hela strandremsan, från Strömmen och Himmelstalund, och hela vägen upp mot Svärtinge.

En idé är att med en dragflotte vid holmen Ringstaholm i Motala ström, där det finns en medeltida borgruin, koppla samman Himmelstalund med området vid Leonardsberg.

I planen ligger också minst två stadsnära badplatser.

Förslaget

Fördjupningen av översiktsplanen för Bråvalla föreslår att nya attraktiva bostadsområden byggs vid Bråvalla strand och söder om Svärtinge.

Målet för Bråvalla strand är 4 000 invånare 2035 och 10 000 år 2050.

På sikt kan Svärtinge förses med spårvagnstrafik via Bråvalla strand.

På planområdet finns jordbruk, sommarstugor, permanenta hus, företagspark, ett före detta militärt flygfält, musikfestival, kulturmiljöer och en mängd fornlämningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om