Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brandvarnare kan bli obligatoriskt

NORRKÖPING
Brandvarnare kan bli obligatoriskt i Norrköping.
I nya bostäder gäller Boverkets föreskrifter att brandvarnare måste finnas.

Norrköping2002-01-04 00:00
Nu handlar det om brandvarnare även i äldre fastigheter.
Brandchef Bertil Wildt-Persson tar upp frågan vid beredning av frågor till bygglov- och miljöskyddsnämnden i januari. Beslut kan fattas under våren.
Räddningsverket skickade i november ut allmänna föreskrifter om brandskydd i äldre bostäder.
- Det är en gammal lag som gäller, säger Räddningsverkets jurist Torkel Schlegl. I räddningstjänstlagens paragraf 41 står bland annat att exempelvis fastighetsägare ska vidta åtgärder för att förhindra bränder. Vår tolkning av paragrafen är att brandvarnare ska installeras i alla byggnader.
- Brandvarnare är billiga och har hög effekt. Det kan vara värt att satsa 100 kronor för att skydda sig bättre.

<b>Malmö först</b>
Malmö har infört kravet på brandvarnare från förra året. Malmö brandkår anser att brandvarnare räddade tolv människoliv under året. En äldre kvinna är enda dödsoffer vid en brand i Malmö. Hon kan han varit död när branden började. I så fall är det första gången på 30-40 år ingen omkommer vid en brand.
De flesta kommuner är på väg att göra brandvarnare obligatoriska. Ett rättsfall i Östersund har gjort att flera kommuner väntat.

<b>Fel beslut</b>
Räddningsnämnden i Östersund tog beslut om att alla fastigheter måste ha brandvarnare. Fastighetsägarna överklagade.
- Aktuell paragraf i räddningstjänstlagen tillåter inte att generella föreskrifter fattas , säger Schlegl. Länsrätten i Jämtland avvisade därför beslutet. Däremot har aldrig prövats om vår tolkning av 41:a paragrafen i räddningstjänstlagen är riktig, att det är skäligt att ha brandvarnare. Räddningstjänstens tolkning att brandvarnare ska vara obligatorisk även i äldre fastigheter gäller.

<b>Tillsyn</b>
- I Malmö har räddningsnämnden gett ett uppdrag till Räddningstjänsten att utöva tillsyn och se till att fastigheterna har brandvarnare. Föreläggandet har riktats till fastighetsägarna. Oftast har man varje gång tagit föreläggande om flera fastigheter.
Just svårigheten att utöva tillsyn har fått räddningstjänster i Östergötland att tveka hittills.
- Den politiska nämnden måste besluta om vi ska följa med i de rekommendationer Räddningsverket lämnade i höstas, säger Wildt-Persson på brandkåren i Norrköping. Svårigheten för oss är att vi saknar resurser till kontroll. Vi kan bara göra vissa stickprov. Frågan är om fastighetsägare följer bestämmelser som inte kan kontrolleras ordentligt.

<b>Frivilligt</b>
Krav på brandvarnare kommer i fler av Skånes kommuner den närmaste tiden. I Stockholm är beslut fattat om obligatoriska brandvarnare från 2003. Vid alla beslut har kravet riktats mot fastighetsägare, inte mot de enskilda lägenhetsinnehavarna.
- Vi har hittills i Östergötland informerat om värdet av att ha brandvarnare. Vi har försökt få människor att frivilligt installera brandvarnare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om