Varför gör inte brandkåren det den är bäst på, som att släcka bränder och se till att det inte börjar brinna igen?
– Om din bil får en två på besiktningen, ska bilbesiktningen också laga den? förklarar Andres Finn, inre befäl på räddningstjänsten i Östergötland varför de inte längre är på plats.
Det handlar om pengar, skattepengar. Efter att räddningstjänsten under tisdagen larmades till Vrinneviskogen där en brand om ungefär 100 gånger 100 meter brutit ut, som räddningstjänsten släckte och ansåg att man hade under kontroll utan spridningsrisk, betraktas inte branden längre som akut.
– När den enskilde ägaren inte, som i det här fallet kommunen, själv kan släcka och ett antal kriterier uppfyllts sätts samhällsresurser in. Men när det inte längre är akut, får ägaren ta över ansvaret igen, säger Anders Finn.
I det här fallet är det Norrköpings kommun som äger marken, men det kan vara privat mark eller ägor som brinner och är man då inte rätt försäkrad kan det bli en mycket dyr historia enligt Anders Finn.
– Nu när det är så torrt, och har varit under flera år, kan jag bara uppmana att man ser över sin skog och mark så att man har en försäkring som verkligen täcker.
Räddningstjänsten ska alltså i första hand ta hand om akuta faror, trots det har man fått förfrågningar som man direkt avfärdat.
– Vi åker inte ut och fyller vatten i folks pooler, vilket har hänt att folk ringt och bett om. Man skulle kunna köpa den tjänsten, men som min svärfar sa när han fick höra vad det skulle kosta per timme - då är det billigare att jag ber någon åkare, säger Anders Finn.
Och det vatten som räddningsbilarnas tankar vanligtvis är fyllda med är inte direkt badvänligt.
– Nej, det är ju inte drickvatten vi har i tankarna utan oftast vatten vi tar från sjöar och vattendrag, säger Anders Finn.
När halva onsdagen passerat hade man koll på bränderna, både den i Vrinnevi och den i en hjullastare, som larmades in under förmiddagen.
– Den är i princip helt utbrunnen så hur branden startat vet vi inte, säger Anders Finn.
Det råder eldningsförbud tillsvidare i hela Östergötland vilket bland annat innebär att man inte får göra upp eld i skog, mark eller villaträdgårdar, endast grilla på iordningsställda grillplatser, engångsgrillar eller tillfälligt anordnade grillplatser uppfyller inte kraven för en säker grillplats.