Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bränderna som ökar mest

När det är kallt väder ökar antalet eldstadsrelaterade bränder dramatiskt.  Under vintern eldar många på i eldstaden för att värja sig mot kylan kylan.  Detta ökar risken för att folk eldar hårdare än vad eldstaden klarar av vilket kan leda till att den höga värmen sätter eld på väggar och tak.

Brandmän bekämpar villabranden i Västra Husby i går morse. Foto: Björn Persson/Wighsnews

Brandmän bekämpar villabranden i Västra Husby i går morse. Foto: Björn Persson/Wighsnews

Foto:

NORRKÖPING2009-01-09 03:00
Nästan alla typer av bränder ökar under vintern. December till februari är den period då det inträffar flest bränder i bostäder i Sverige. - När det gäller eldstadsrelaterade bränder ser vi en extrem ökning när kylan slår till, säger Björn Björkman, Brandskyddsföreningens expert på eldstäder och skorstenar. I går morse brann det i en villa i Västra Husby och den skyldige var en järnskorsten som det eldats kraftigt i. Under natten har sedan den glödheta skorstenen antänt en murstock på vinden och därifrån har branden spridit sig. Ingen person kom till skada i branden i och huset ska ha gått att rädda till viss del. I Söderköping sker i snitt fyra eldstadsrelaterade bränder om året. I Norrköping har den siffran legat på över fjorton de senaste åren. Känt - Det här är ett känt problem i våra kretsar, säger Johan Nordström, stf räddnings- och säkerhetschef på räddningstjänsten i Söderköping. Sotbränder
Hälften av alla bränder i villor är eldstadsrelaterade. En vanlig typ är sotbränder som uppstår när för mycket sot och tjära bildats i skorstenen på grund av dålig förbränning. Detta är vanligt på hösten då många inte eldar så effektivt. När folk sedan eldar på för fullt under den kalla vintern är risken stor för en sotbrand. Meterhöga lågor
Så länge du gör på rätt sätt är dock risken liten att någonting händer, men om du inte gör på rätt sätt kan resultatet vara katastrof: - Det kan bli meterhöga lågor, det är riktigt dramatiskt, säger Björn Björkman. Hanterar du askan slarvigt kan även den starta bränder. Glödande rester kan ligga kvar i askan i flera dygn efter eldning. Se därför till att lägga askan i en plåthink med ett tätt lock och låt den stå i några dagar innan du tömmer den. Låt den bara inte stå på någonting brännbart.
Starta snabbt. Se till att elden brinner och inte pyr. Kontrollera att röken är genomskinlig och inte svart. Skaffa en brandsläckare. Vid brand, ring 112.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om