Räddningstjänsten Östra Götaland har nu fyra nya brandbilar i sin arsenal. En av dessa placeras på centrumstationen i Norrköping och på fredagen fick Folkbladet en titt på nyheterna i den nya räddningsenheten som det egentligen heter.
Brandmannen Per Wesström visar insidan av hytten där en nyhet är backkameran som är av den mer avancerade sorten.
– Det är en utvecklad backkamera, bilderna från flera kameror på bilen behandlas i en dator så på bildskärmen hos föraren ser man en animering av bilen uppifrån och ser exakt hur den är placerad i omgivningen, berättar Per Wesström.
Men de största skillnaderna finns i bilens bakparti där en lucka döljer några verkliga nyheter som har direkt påverkan på brandbekämpning.
– Här har vi en skärsläckare, det är ett system som ger 300 bars tryck att jämföra med vårt vanliga högtryckssystem som har 40 bar, säger Per Wesström som tillägger att detta betyder att det blir ett lägre vattenflöde men alltså betydligt större tryck.
– Vi förbrukar mindre vatten och det förhindrar risken för vattenskador.
Men det betyder också att strålen blir så stark att den kan skjuta igenom en trä- eller gipsvägg om det behövs.
– Och om det är en cementvägg eller något annat hårdare kan vi tillsätta ”abrasiv”, det är som järnfilsspån och då skär vi igenom i princip vad man vill.
En annan nyhet är CAFS där komprimerad luft skjuts in tillsammans med skummedel. Ut ur ventilen kommer då ett så kallat CAFS-skum med bra släckningsegenskaper.
– Varje vattendroppe innehåller då sju bubblor luft vilket gör att vi förbrukar betydligt mindre vatten vilket gör oss uthålligare samtidigt som det blir mindre risk för vattenskador även av detta, berättar Per Wesström och förklarar att det också gör att det blir lättare att handskas med för personalen i och med att skummet är så mycket lättare.
Detta skum kan göras våtare eller torrare beroende på omständigheterna.
– Vi kan till exempel använda ett torrare skum för att lägga på olika ytor hos en granne till en brinnande fastighet. Då förhindrar vi brandspridning men kan också där undvika vattenskador, säger Per Wesström.
– Överhuvudtaget har vi försökt spetsa utrustningen på alla delar som vi kan påverka.
Priset på de nya "brandbilarna"? Ungefär fem miljoner kronor per styck. I Norrköping finns förutom i centrum en ny brandbil i Kvillinge, de andra två är placerade i Linköpings kommun.