Andelen miljöbilar som används inom Norrköpings kommuns verksamheter är hög – 65 procent, jämfört med 44 procent i riket. Det visar rapporten Öppna jämförelser – Energi och klimat 2015, från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Energimyndigheten.
Andelen förnybara drivmedel som används inom kollektivtrafiken inom kommunen är också hög – 84 procent jämfört med 70 procent i riket.
Spårvagnarna drivs med 100 procent så kallad grön el – som är producerat av förnybara energikällor, till exempel vattenkraft, vindkraft och biobränsle.
I ett pressmeddelande skriver kommunen att man har en bit kvar när det gäller att få de kommunanställda att använda sin egen bil i tjänsten. "Körsträckan i privatbil fortfarande är relativt hög jämfört med andra kommuner".
– Det här är dock inget vi har gått ut med till de anställda, säger Eva Lindahl, miljöcontroller på Norrköpings kommun.
Enligt rapporten har kommunen även minskat energianvändningen i sina fastigheter med 16,4 procent mellan 2009 och 2014. I riket har energianvändningen gått ner med åtta procent under samma period.
Några förklaringar är att man jobbat hårt med att få ner energianvändningen i de enerigislukande specialfastigheterna Centralbadet och Värmekyrkan.
– Vi har isolerat Värmekyrkan, säger Eva Lindahl som är nöjd med resultatet: Det här är ett kvitto på att det engagerade arbete som utförs runt om i organisationen vad gäller energieffektivitet ger gott resultat, vilket känns väldigt roligt.
Men trots minskningen är energianvändningen i kommunens fastigheter forsatt hög, jämfört med andra kommuner i landet.
– Norrköpings kommer från ett ursprungligt högt läge gällande energianvändningen, säger Eva Lindahl och nämner energislukarna badhuset och Värmekyrkan som exempel.
Med tanke på det här så sattes ett ambitiöst mål om en 15-procentig minskning under perioden 2009-2014, vilket alltså har uppnåtts med råge. Det här är Eva Lindahl mycket nöjd över.
Energianvändningen i kommunens fastigheter har, enligt Eva Lindahl, fortsatt att minska även under 2015. Detta syns dock inte i statistiken.
Så här säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden om resultaten:
– Även om delar av rapporten visar att vi har förbättringsområden, har vi sammantaget en hel del att vara stolta över. Vi ser miljöarbetet i Norrköpings kommun som väldigt viktigt – därför är det även kopplat till kommunens övergripande mål om ett tryggt och hållbart Norrköping.