Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bra och dåliga nyheter för BO

NORRKÖPING
- Tråkigt att höra om all den skadegörelse som drabbar era skolor, men det var desto mer positivt att få veta att ni har en egen elevriksdag för skolorna i Eneby kommundel. Det låter jättebra och det känns som jag får med mig många bra tips och idéer från er i Norrköping.
Det sa barnombudsmannen Lena Nyberg från Stockholm, efter att hon gästade Norrköping igår för dels ett seminarium och dels ett möte på Hagaskolan med en grupp elever från skolorna i Eneby.

I går gästade barnombudsmannen Lena Nyberg Norrköping och träffade bland annat elever från skolorna i Eneby. – Jag tycker att jag fått många bra idéer och tips med mig från er i Norrköping, sa Lena Nyberg efter diskussionen i en sal på Hagaskolan.
FOTO: JANNE FORSBY

I går gästade barnombudsmannen Lena Nyberg Norrköping och träffade bland annat elever från skolorna i Eneby. – Jag tycker att jag fått många bra idéer och tips med mig från er i Norrköping, sa Lena Nyberg efter diskussionen i en sal på Hagaskolan. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-10-25 00:00
Seminariet i sessionssalen i Rosen blev det tyvärr inte mycket med.
- På grund av en tågförsening, hann de flesta av de 70 deltagarna gå därifrån innan Lena Nyberg hann fram, men vi var ett 20-tal "tappra" som stannat kvar och hann få en kortare pratstund med henne, sa Barbro Vallhagen från kommunens berednings- och planeringskontor.

<b>Livlig debatt</b>
På Hagaskolan blev det en desto livligare debatt, där eleverna bland annat diskuterade skadegörelse på skolorna, för korta eller för långa raster (olika åsikter där), ointressant fritidsgård, mer eller mindre duktiga lärarvikarier, dörrar som är så tunga att de knappt går att öppna, och så vidare.

<b>Mobbingsgrupp</b>
Dessutom diskuterades mobbning, där bland annat eleven Bojana Miljkovic berättade om Karlshovsskolan:
- Där har vi en särskild mobbinggrupp som arbetar mot mobbing, så vi har väldigt lite problem med det.
Något som imponerade på Lena Nyberg:
- En speciell grupp låter ju väldigt positivt att ha på en skola, så det tar jag gärna med mig bland mina intryck från Norrköpingsbesöket.
- Dessutom kan jag lägga till att min åsikt är att man INTE ska flytta på vare sig mobbade elever eller mobbare på en skola, utan försöka lösa problemen på plats istället och göra det så snabbt som minsta mobbingtendens dyker upp.
- Annars är risken stor att mobbingen fortsätter på skolan, men med andra drabbade elever istället.
Lena Nyberg berättade också att hennes jobb som barnombudsman är att företräda ungdomar i samhället, samla och sprida kunskap och bilda opinion för barns och ungdomars räkning.

<b>Lika behandling</b>
- Med FN:s barnkonvention som grund, ska jag agera för att alla barn och ungdomar behandlas lika och just nu tittar jag extra mycket på rörelsehindrade barn och ungdomars situation i samhället.
- I mitt jobb träffar jag bland annat poliser, kommunpolitiker, rikspolitiker, ministrar och många andra för att framföra barns åsikter och synpunkter.
Som slutpunkt på diskussionen mellan eleverna och barnombudsmannen, överlämnade kommundelsnämndens ordförande Jan-Olov Öster en present till Lena Nyberg som tack för besöket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om