Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Borgerliga alliansen presenterar god vilja

Betyg från årskurs 6, lokala prov i grundskolan, möjlighet till skolgång även under loven. Det är något av det, som de borgerliga partierna i Norrköping vill.

NORRKÖPING2006-01-10 06:00
Eller möjligen: Skulle vilja.
För när Allians för Norrköping, programgruppen för bildning och utbildning, på måndagen presenterade sitt "förslag till politiskt budskap" fanns inga konkreta löften. Ingenting om att pengar skulle anslås för att också genomföra det ena eller det andra.
För pengarna beror ju, som gruppens ordförande Fredrik Franzén (fp) sade, på hur ekonomin utvecklas, nationellt och lokalt. Samt att det blir en borgerlig regering efter valet.
- Om vi vinner lokalt men socialdemokraterna centralt, då blir det svårt.

Den goda viljan
Det som presenterades var alltså den goda viljan. Där då en del av det föreslagna kan beslutas lokalt, rentav på enskilda skolor. Medan annat väl är frågor för rikspolitiken.
I avsnittet med titeln "vision" utsägs, att ingen elev ska kunna glida igenom skolsystemet utan att brister i kunskaper upptäcks och åtgärdas.
I visionen ingår också en skola som inte styrs av årskurser utan av kunskap. Hur lång tid olika moment tar att lära in, det ska kunna anpassas efter eleven.
Med betyg redan från sexan kan eleven tidigare få det stöd som behövs. Betygsskalan bör utvecklas, fler nivåer behövs.

Skola på lovet
Lovskola ska erbjudas redan i tidigare årskurser. Fast hurpass tidigt, och hur det ska finansieras - sådant har man inte preciserat.
Starka egna profiler på förskolor/grundskolor, med ökad valfrihet, efterlyses.
- Det är viktigt med skolor, som har olika pedagogiska inriktningar, säger Elisabeth Törnqvist (m).
Strukturerat samarbete kring kulturutbudet behövs också, liksom samverkan mellan lärare, elever och föräldrar hela skoltiden igenom.
För gymnasieskolan önskas, att lärlingsprogrammet byggs ut på ett fullvärdigt sätt.

Katastrofalt
Inledningsvis ges en närmast katastrofal beskrivning av dagens svenska skola. Klassrumsmiljön är sämst i hela västvärlden. Här är mer skadegörelse och skolk än någon annanstans, och flest obehöriga lärare i världen. Allt färre elever klarar sina studier.
Mot denna nattsvarta bakgrund får det framlagda programmet anses vara förvånansvärt återhållsamt.
Och några mer pengar till denna hårt åtgångna svenska skola kan alltså inte utlovas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om