Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blivande Silviasyster fick stipendium

Undersköterskan Karin Karlsson från Rejmyre, kan numera kalla sig för stipendiat och framöver även Silviasyster.

Stipendium. Rådspresident Kristina Andersson, till höger, överlämnar Inner Wheel-stipendium på 10.000 kronor till Karin Karlsson från Rejmyre.

Stipendium. Rådspresident Kristina Andersson, till höger, överlämnar Inner Wheel-stipendium på 10.000 kronor till Karin Karlsson från Rejmyre.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2014-04-03 17:06

Häromkvällen fick hon nämligen mottaga ett stipendium på 10 000 kronor av Norrköping Norra Inner Wheel-klubb, vid en ceremoni på restaurang Spisrosen i Norrköping.

Orsaken var att hon genomgår en specialistutbildning inom demensområdet på Sophiahemmets högskola i Stockholm, för att bli så kallad Silviasyster.

För Karin Karlssons del handlar det om en kompetens som hon sedan tar med sig till sitt jobb Vallhallavägens äldreboende i Krokek.

– Pengarna är välkomna, eftersom utbildningen kostar över 100 000 kronor, säger Karin Karlsson.

Och vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Den är väldigt givande och man får verkligen lära sig varför demenssjuka beter sig på olika sätt i olika situationer. Så jag räknar med att få stor nytta av utbildningen i mitt vardagliga jobb på Vallhallavägen i Krokek, där 14 boende på min våning har någon form av demenssjukdom. Och jag vill sprida mina nyvunna kunskaper i vår arbetsgrupp i Krokek, så att fler anammar och förstår värdet i den utbildning som de ger på Sophiahemmet.

Fakta/Silviasyster

Stiftelsen Silviahemmet startades på Alla hjärtans dag 1996 på initiativ av drottning Silvia som tidigt uppmärksammat behov av utbildning och utveckling inom demensområdet.

Under professor Barbro Beck-Friis ledning startades utbildning utifrån den palliativa vårdfilosofins fyra hörnstenar – symtomkontroll, teamarbete, anhörigstöd, kommunikation och relation med målet högsta möjliga livskvalitet för den demenssjuke, anhöriga och närstående.

2008 startade på Sophiahemmets högskola, i samverkan med Silviahemmet, sjuksköterske- och undersköterskeutbildning i demensvård. Efter utbildningen får man Silviahemmets brosch av drottning Silvia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om