Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bittert mista sjömätningen

NORRKÖPING
- Om jag fått råda hade vi inte behövt stå här på kajen i snålblåsten, för då hade marinen behållit sjömätningen...
Det sa en mycket bitter marinofficer, kommendör Christer Norling, när han igår vid en ceremoni i Karlsro i Norrköping överlämnade ansvaret för landets sjömätningsfartyg och dess cirka 50 anställda till civila Sjöfartsverket.

Kommendör Christer Norling var bitter och vemodig i sitt avskedstal till sjömätningsverksamheten och fastslog att den inte överlämnats till Sjöfartsverket om han fått bestämma.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Kommendör Christer Norling var bitter och vemodig i sitt avskedstal till sjömätningsverksamheten och fastslog att den inte överlämnats till Sjöfartsverket om han fått bestämma. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-12-15 00:00
På kajen stod en mängd marinofficerare och värnpliktiga samt generaldirektör Jan-Olof Selén och många andra från Sjöfartsverket.
Alla blev nog lite "tagna på sängen" av den bitterhet som kommendören visade fram.
- Det känns också vemodigt att lämna ifrån sig något som marinen skött sedan 1643 och gjort det bra. Så jag beklagar verkligen att man kapat bort sjömätningen från marinens övriga verksamhet, fortsatte Christer Norling.
- I framtiden får nu marinen lita till sin egen förmåga, när det gäller framförallt så kallad taktisk sjömätning som vi nu kommer att utveckla själva, fastslog Norling.
- Dessutom hälsar jag gärna sjömätningsenheten välkommen tillbaka till marinen, om det skulle bli aktuellt...

<b>Tog inte upp handsken</b>
Sjöfartsverkets generaldirektör Jan-Olof Selén hade dock inga planer på att ta upp den "kastade handsken", utan konstaterade lugnt att regeringen tagit beslutet om förändringen av sjömätningen:
- Så det är ju inte mig, utan snarare regeringen som kommendören är bitter på och därför är det inget som jag vill börja argumentera för eller emot, sa Jan-Olof Selén.
- Men jag vet ju, att en viktig orsak till att vi tar över sjömätningen, är att antalet värnpliktiga inom marinen minskar och därmed har man besättningsproblem på sjömätningsfartygen.
- Vi har för avsikt att serva såväl handelssjöfarten, som fritidsbåtarna och marinen med sjömätningsservice i framtiden och jag är mycket nöjd med att flera av marinens officerare från sjömätningsfartygen följer med över till Sjöfartsverket.
- Därmed tappar vi inte den kompetens och skicklighet, som dessa personer besitter. För vad jag hört tar det ungefär åtta år innan man har fullvärdig kunskap inom sjömätningsområdet.

<B>? Nu har Sjöfartsverket under senare år först tagit över isbrytarna och nu sjömätningen från marinen. Vad blir nästa steg?</B>
- Det blir i så fall helikopterstyrkan inom Sjöräddningen, där marinen i dag svarar för helikopterdelen, men där man idag ser över om Sjöfartsverket ska komplettera marinen genom att också få helikopterverksamhet.
Nämnas kan att de tre fartyg som marinen använt till sjömätning är Jacob Hägg och Nils Strömcrona, som båda låg vid Karlsro igår samt det kombinerade isbrytnings- och sjömätningsfartyget Ale som tidigare övergått till Sjöfartsverket och igår var ute på sjömätningsuppdrag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om