Birka - ett världsarv
Foto:
När staden grundlades vet man inte, men det var troligen i mitten av 700-talet. Birka var en blomstrande handelsplats under kungligt beskydd då munken och missionären Ansgar besökte ön 829-830 och härifrån ledde han och hans efterföljare en missionsstation. Ansgarskapellet invid Björkö by invigdes 1930 av Nathan Söderblom.
<b>700 invånare</b>
Under sin blomstringstid under 700-talet hade Birka drygt 700 invånare och hade stor betydelse för Mälarområdet som lokal marknadsplats och uppsamlingsplats för råvaror och hantverksprodukter (järn, pälsvaror, horn).
Det bebyggda området innanför stadsvallen hade förmodligen samma storlek som det medeltida Stockholm innanför murarna. Tydliga vallar återstår av Birkas skyddsmur, som i en vid båge sträcker sig runt bebyggelsen. Normalt kunde man hysa en befolkning på cirka 700-1000 personer men vid marknader var antalet mångdubbelt större.
Man brukar framhålla Birkas roll som en förmedlande länk i den vikingatidshandel mellan Västeuropa och Österlandet via de ryska floderna, och många fynd ger belägg för långväga kontakter,
Birka förlorade sin betydelse på 970-talet och rollen som marknadscentrum övertogs av Sigtuna vid 900-talets slut
Frimärket för ekonomibrev, en runsten placerad invid Hovgården på Adelsö.
Frimärket för föreningsbrev visar ett hängsmycke med ett kors och frimärket för inrikes brev ett hängsmycke med ett mansansikte.
Frimärkena ges ut den 21 mars.
Fakta: Focus 98, Värt att se i Sverige och Posten Frimärken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!