Under flera år i rad har antalet gymnasieelever minskat och det har varit svårt att anpassa organisationen i motsvarande grad. De låga programpriserna är också en utmaning, enligt bildningschef Birgitta Larsson.
– Vi är nere på botten. När det vänder? Nu, säger Birgitta Larsson som framhåller att större kullar är på väg underifrån.
– Vi vet att det kommer att behövas ytterligare utbildningsplatser framöver. Det kommer att innebära att det blir lättare att nå en ekonomi i balans.
I prognosen för gymnasieskolorna - De Geer, Ebersteinska, Haga och Kungsgård - är det befarade underskottet cirka 15 miljoner kronor.
Det största underskottet står Eber för. Nio miljoner, enligt prognosen. Nämnden har fattat beslut om ett tillskott på sju miljoner som fördelas på de fyra kommunala skolorna samt fristående skolor. För Eber innebär tillskottet att prognosen pekar på -6,5 miljoner kronor.
– Eber har i dag stora lokalytor som är relativt ineffektiva, säger Birgitta Larsson.
Något som kan jämföras med Haga, som är en mer yteffektiv skola.
En stor satsning görs på ombyggnader, både på Eber i city och vid flytten av yrkesprogrammen till Bråvalla. Satsningen får dock inte effekt 2015.
Hur man ska hantera underskottet på 6,5 miljoner kronor för man nu diskussioner om, både inom förvaltningen och med politikerna, enligt Birgitta Larsson.
– Vi kommer att vidta åtgärder för att minska underskottet. Vi försöker också se om det finns andra sätt att täcka upp för det hotande underskottet.
Ökade statsbidrag och eventuellt fler elever till hösten kan påverka i positiv riktning.
– Får vi in fler elever samtidigt som vi lyckas behålla de vi redan har, det vill säga minskade avhopp, så kommer det också att ge ett minskat underskott.
Förra gymnasienämnden, som nu slagits ihop med barn- och ungdom till en gemensam nämnd, utbildningsnämnden, hade röda siffror redan tidigare.
Kungsgård och De Geer har som en del av åtgärderna fått en gemensam administration, samtidigt som Kungsgård flyttat till den mindre Kristinaskolan.
På frågan om det förs en diskussion om övertalighet inom gymnasieskolan i Norrköping svarar Birgitta Larsson:
– Vi kommer att minska antalet personal till viss del.
– Visst är vi just nu inne i ett tufft läge, säger Birgitta Larsson.
Något som påverkar personalen, och gör att de känner sig oroade. Men samtidigt, säger hon, får man inte glömma att det finns en framtidstro och en satsning på nya lokaler.
Det finns inte några planer på att lägga ner någon av de kommunala gymnasieskolorna, säger hon, och inte heller är det aktuellt att ta bort någon skollunch, vilket framförts som en drastisk befarad åtgärd av rektorn på Eber.
Oppositionsrådet Mia Sköld (MP) är ledamot i utbildningsnämnden och satt i den gamla gymnasienämnden.
– Den plan som vi har arbetat efter hade gett röda siffror även för det här året. Innan Bråvalla är färdigt går det inte att avveckla lokalerna i den takt vi vill, säger Mia Sköld som hoppas att man i den nya sammanslagna nämnden kan hjälpas åt, tillsammans med förskola och grundskola, att nå ett nollresultat.
Men hon är inte säker på att det kommer att fungera.