Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Besparingar på 70 miljoner

Kommunen ska minska kostnaderna med 70 miljoner till år 2020 och nu föreligger ett tjänstemannaförslag om hur detta ska gå till. Utbildningskontoret föreslås få ett lägre sparkrav då skolan är ett prioriterat område.

Kvartett. Kommunalråden Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C), Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Olle Johansson (S) när budgeten presenterades.

Kvartett. Kommunalråden Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C), Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Olle Johansson (S) när budgeten presenterades.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2016-12-14 09:44

Kommunfullmäktige i Norrköping antog den styrande kvartettens (S, KD, C samt MP) budget för 2017 till 2020 som innehåller minskade kostnader i de kommunala verksamheterna på 70 miljoner kronor under hela perioden. Under 2017 ska 40 miljoner sparas, sedan ytterligare 10 miljoner under 2018 och 20 miljoner under 2019. I budgeten anges att besparingarna ska ske genom effektiviseringar men inte hur dessa ska ske. Nu har verksamheterna kommit in med effektiviseringsförslag.

– Vi har eftersträvat att hitta åtgärder som i så liten utsträckning som möjligt påverkar medborgarna, säger kommundirektör Martin Andreae.

– De förslag som lagts handlar till exempel om effektivare processer, införande av e-tjänster, effektivare utnyttjande av befintliga utredningsresurser, samordning av skolskjutsrutter och så vidare. Många av förslagen handlar om effektivisering inom administration.

Norrköpings skolor har länge varit ett sorgebarn, både vad gäller resultat i stort och likvärdighet. Utbildningskontoret har nu lagt förslag på effektiviseringar för åtta miljoner kronor som enligt uppgift främst ska genomföras inom administrationen. Man exemplifierar med "översyn av avtal, översyn av taxor och effektivare arbetssätt".

– Eftersom skolan prioriteras högt har utbildningskontoret ett lägre beting – i förhållande till sin storlek – än andra kontor. Det förslag jag nu lagt är ett rent tjänstemannaförslag. Det är nu upp till kommunstyrelse och kommunfullmäktige att ta ställning till om det är så här man vill genomföra åtgärderna, avslutar Martin Andreae.

Från politikens sida verkar man vara försiktigt positiv till de lagda sparförslagen.

– Jag har tagit del av förvaltningens förslag och anser att det i huvudsak lever upp till de krav vi ställde när vi gav uppdraget, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) som tillägger att man fortsätter arbetet med att förbättra skolsituationen.

– Redan i början av nästa år, i samband med årsbokslutet för 2016, kommer ”kvartetten” att återkomma med satsningar på skolan som storleksmässigt väl motsvarar de effektiviseringar som här föreslås. De satsningarna vi då kommer att presentera syftar till att hjälpa de svagaste eleverna att uppnå godkända resultat. Effektiviseringar görs inom alla verksamheter. Inom skolan kommer detta inte påverka den ekonomiska ramen. De satsningar som vi gör är mycket långsiktiga, avslutar Lars Stjernkvist (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om