Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslut: Ett varv till för bättre underlag

Det blev återremiss på ärendet om vindkraftparken i Kolmården. Kommunen vill veta exakt var de sex verken ska placeras.

Återremiss. "För att kunna gå vidare måste vi ha ett bättre underlag", säger Reidar Svedahl (FP). Bredvid honom Anna Amrén, chef för bygg- och miljökontoret, och Christer Frey (M).

Återremiss. "För att kunna gå vidare måste vi ha ett bättre underlag", säger Reidar Svedahl (FP). Bredvid honom Anna Amrén, chef för bygg- och miljökontoret, och Christer Frey (M).

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2015-08-27 22:00

Inför byggnads- och miljöskyddsnämndens sammanträde på torsdagen var tjänstemannaförslaget att säga nej till bygglovsansökan för de sex vindkraftverken på Kolmårdens södra sluttning.

Flera remissinstanser radade upp tungt vägande skäl för ett nej, med hänsyn till natur, fåglar och inte minst flygsäkerheten för mindre flygplan.

Samtidigt finns det en politisk majoritet, S, KD, FP och C, som också oppositionspartiet Moderaterna ansluter till, som är positiv till en etablering av vindkraft i området, vilket är utpekat av Energimyndigheten och kommunen som en bra plats för vindkraft.

Reidar Svedahl (FP), ordförande i nämnden, talar om att man någon gång måste sätta ner foten för att få till någon vindkraft i kommunen. Också Lars-Magnus Cederblad (C) är tydlig med att det i slutänden måste vara ett politiskt beslut.

Men på torsdagen blev det ändå återremiss, något som S, KD, FP, C och M var eniga om. Sökande, Ramström Vind AB, måste komplettera handlingarna, komma ned ett nytt förslag, för en ny bedömning om ett par månader.

– Vi hade nog underlag för att säga nej, men vi hade inte tillräckligt underlag för att säga ja, säger Reidar Svedahl.

– När vi tittade på underlaget som vi fått presenterat för oss så trodde vi att man skulle kunna ta ett beslut och det beslutet skulle kunna vara ett ja eller nej, säger Christer Frey (M).

Men efter att ha lyssnat på tjänstemännen stod det klart att det inte var så enkelt. Därav återremissen. Vad utslaget blir efter det vet vi inte, säger Christer Frey.

– Men när jag gick hit var jag positiv till det hela, säger Christer Frey.

– Vi hade också det utgångsläget, att vi skulle ha ett positivt besked med oss ut efter nämndens sammanträde. Nu går inte det. Vi har en återremiss, för att få ihop ett korrekt beslutsunderlag, säger Lars-Magnus Cederblad (C).

Handlingarna måste kompletteras med var verken ska stå. Vattenfall har synpunkter på att de ligger för nära elledningar.

– Placeringarna behöver justeras lite grann, säger Marita Eriksson, bygglovchef.

Enligt miljöbalken måste också sökande komma in med ett kontrollprogram, då vindkraftverk enligt lag klassas som miljöfarlig verksamhet.

– För att kunna gå vidare måste vi ha ett bättre underlag, säger Reidar Svedahl.

Enligt Svedahl gick SD och V på tjänstemännens linje: avslag på ansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om