Det beskedet kom vid onsdagens pressträff med vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) och vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson i Rådhuset.
Behovet av dagverksamhet för dementa i kommunens ytterområden ska kartläggas under år 2016. Åtminstone så länge, under det året, tills utredningen är klar, blir Gläntan på Valhallavägen i Kolmården kvar.
– Det blir inför 2017 som vi får tänka till, säger Eva-Britt Sjöberg.
Däremot läggs dagverksamheten för dementa på Generalsgatan i Norrköping ner som planerat den 1 september.
Beskedet om Gläntan kom bara någon vecka innan verksamheten där skulle stängas.
Nedläggningsplanerna har väckt starka protester. Nu backar alltså kommunen.
Enligt Eva-Britt Sjöberg tog man beslutet i maj utifrån ett underlag som visade att det gick att möta det behov som fanns även om man lade ner två av sju dagverksamheter i kommunen: Gläntan i Krokek och Generalsgatan i Norrköping som hade minst antal besökare.
Eva-Britt Sjöberg uppger att hon på frågan om andra besökare åker in från ytterområdena till stan fått svaret, att ja, det gör de, något som skulle tala för att också Gläntans besökare skulle kunna åka in dit där det finns tomma platser. Nu talar hon om "nya fakta" som förändrar bilden.
– Vad som har visat sig nu de senaste dagarna är att det är väldigt få som åker från ytterområdena, cirka fem personer, säger hon.
– Jag hade trott att det var betydligt mer. Det gör att man behöver reflektera ett varv till. Är det så att det finns ett behov i de andra ytterområdena som inte mötts? Då skulle det finnas ett mörkertal.
– Hade vi haft de uppgifterna när vi tog beslutet i maj så har jag svårt att se att vi skulle ha tagit det beslutet som vi då tog, säger Eva-Britt Sjöberg.
En del av den kritik som kommit från framför allt de på Gläntan och deras anhöriga är att det är svårt för dementa att ta sig till stan med färdtjänst, att det inte fungerar, säger hon. Om det inte går att åka in till stan är en nedläggning varken en besparing eller bra för den enskilde.
En väl fungerande verksamhet avlastar anhöriga och hemtjänst och kan fördröja behovet av särskilt boende, tillägger hon.
– För att inte riskera att verkställa ett beslut som vi sedan ångrar att vi gjorde kommer vi att föreslå nämnden att ta tillbaka beslutet att lägga ner Gläntan, i avvaktan på utredningen där vi kartlägger behoven.
Kartläggningen av behov av dagverksamhet för dementa i ytterområdena, varför så få där nyttjar insatsen, ska ske på individnivå, och utföras i samband med att kommunen genomför en tid- och insatsregistrering i hemtjänsten, och då omprövar alla beslut.
På frågan varför beslutsunderlaget inte var bättre i maj svarar vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson:
– Det kan tyckas att vi kunde ha haft ett större grepp om den här demografiska skillnaden som är utifrån glesbygd och tätort. Vi får rannsaka oss själva.
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) välkomnar beskedet om Gläntan:
– Det var förstås det enda rätta att göra. Om Kvartetten vill behålla någon slags trovärdighet i äldrevårdsfrågan och på allvar vill att hela kommunen ska leva var de tvungna att backa om Gläntan i Kolmården, säger hon och riktar kritik mot att Kvartetten varit "varit slarviga i sina underlag och ekonomiska analyser".
011-200 449