Benbrottet som blev ett fall för Socialstyrelsen
Socialstyrelsen vill nu följa utvecklingen inom den akuta operationsverksamheten inom ortopedicentrum i Östergötland. Det är en av följderna av Socialstyrelsens granskning av fallet med Arpad Pozson i Norrköping. I fyra dagar fick han vänta på en akut fotoperation.
Fick vänta fyra dagar på akut operation. Den 30 april i år berättade Folkbladet om Arpad Pozson som bröt hälen och som inte fick opereras i Norrköping trots att möjligheten fanns. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen av hans före detta fru Anki Pozson som arbetar som röntgenläkare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Tre punkter
I sitt beslut framhåller Socialstyrelsen främst tre punkter. Man vill bland annat titta närmare på hur omorganisationen har fungerat ur ett patientsäkert perspektiv.
- Vi vill ta del av den utvärdering som de verksamhetsansvariga utför fortlöpande på ortopedicentrum i Östergötland, säger Mikael Jansson, byrådirektör på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.
Senast den förste januari nästa år ska utvärderingen vara inlämnad till Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen riktar i sitt beslut inte någon direkt kritik mot någon person för den behandling som Arpad Pozson utsattes för. Den har enligt deras bedömning inte påverkat prognosen eller behandlingsresultatet.
Inte optimal
- Behandlingen var inte optimal, men vi har inte funnit någon anledning att rikta kritik mot någon person. Vi vill dock påpeka att det inte är rimligt att en AT-läkare ska försättas i en sådan situation att han ensam måste fatta beslut om medicinska prioriteringar och skriva ut patienter utan påtaglig handledning, säger Mikael Jansson.
Saknar riskanalys
Socialstyrelsen betonar även vikten av att struktur- och organisatoriska förändringar föregås av riskanalyser och att saker görs så att inte patientsäkerheten eller kvaliteten i vården påverkas.
- Att utföra en riskanalys och se vad förändringarna leder till är viktigt, och det har man inte gjort i Östergötland. Där görs riskanalysen först i efterhand, säger Mikael Jansson som tycker det är rimligt att riskanalysen görs innan besluten fattas.
Paul Håkansson, ordförande för landstingsstyrelsen, vill inte kommentera Socialstyrelsens synpunkter då det utgår från ett enskilt patientfall.