Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Behålla tullen i Norrköping viktigt för hela Östergötland

NORRKÖPING
- Tullen är inte bara en Norrköpingsfråga utan oerhört viktig för hela länet, förklarade igår Östgötabänken med landshövding Björn Eriksson och riksdagsledamöter från Östergötland.
Annars var det inte några konkreta förslag mot besparingshoten i länet.

Politikerna från Norrköping ville inte enas i någon gemensam motion angående de hårda besparingskrav som hotar Norrköping. Vi tillhör inte samma parti och det är faktiskt regeringen som sätter budgeten var två anledningar som man skyllde på. Från vänster Gunnar Axén (m), Louise Malmström (s), Stefan Hagfeldt (m), Sven Brus (kd), Billy Gustafsson (s) och Landshövding Björn Eriksson. 	
FOTO: ANITA KJELLBERG

Politikerna från Norrköping ville inte enas i någon gemensam motion angående de hårda besparingskrav som hotar Norrköping. Vi tillhör inte samma parti och det är faktiskt regeringen som sätter budgeten var två anledningar som man skyllde på. Från vänster Gunnar Axén (m), Louise Malmström (s), Stefan Hagfeldt (m), Sven Brus (kd), Billy Gustafsson (s) och Landshövding Björn Eriksson. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-09-30 06:00
- Vi lämnar alla in olika motioner. Men det är trots allt regeringen som styr budgeten och våra förslag på åtgärder skiljer sig eftersom vi tillhör olika partier, konstaterade Sven Brus (kd).
När riksdagsledamöter från Östergötland samlades hos landshövding Björn Eriksson i den så kallade Östgötabänken igår diskuterades bland annat strategiska frågor kring Norrköping och hotande skeenden i Linköping. Men det var inte konkreta förslag som diskuterades utan en gemensam syn på samhället för att gemensamt kunna agera.

<b>"Borde enas"</b>
- Östgötabänken skulle kunna fungera bättre. Vi borde enas om olika åtgärder för att kunna påverka på ett starkare sätt. Idag blir det mycket prat men lite handling, förklarade Yvonne Andersson från kristdemokrat från Linköping.
Hon tycker att politikerna från Östergötland inte ska acceptera de besparingsförslag som presenterats den senaste tiden.
Men politikerna från Norrköping var inte riktigt lika upprörda utan hänvisade till regeringens budget. Men nedläggningshotet som rör Tullverket i Norrköping upprör alla i Östgötabänken. Det är också det nedläggningshotet som alla riksdagsledamöterna från Norrköping lägger ner mest energi på att påverka.
- Där har vi fortfarande en möjlighet. De andra frågorna som rör SJ eller posten är mer eller mindre klara, sa Stefan Hagfeldt (m).

<b> Berör alla företag</b>
En nedläggning av tullen i Norrköping rör enligt Östgötabänken alla företag i länet bland annat genom den negativa effekt det kan ge på hamnens utveckling. Med den allt ökande internationella brottsligheten ser de tullen som en viktig del i brottsbekämpningen och även för att förhindra att narkotika förs in i landet.
- Vi är ganska överens om att det är ett olyckligt perspektiv för Norrköping men även för hela länets utveckling, förklarade riksdagsman Billy Gustafsson (s), arbetarkommunens i Norrköping ordförande.
- Grundidén är ju att Norrköping ska vara en transportstad och skadas den idén genom nedläggning av tullen så hotas inte bara Norrköping utan hela regionen. Norrköping är också en viktig del i Östersjösamarbetet, förklarade Björn Eriksson.

<b>Inte så mörkt</b>
Men annars ville de inte hålla med om att Norrköpings framtid ser mörk ut.
- Alla siffror pekar inte nedåt. Jag tycker inte att vi är en kriskommun, säger Billy Gustafsson och pekar på att Norrköping trots motgångar de senaste tio åren klarat sig ganska bra.
- Vi måste se till helheten. Det är många pusselbitar, fortsätter Louise Malmström (s).
Under mötet igår diskuterades också universitets resurser, en fråga som kan vara positiv för Norrköping. Ett större anslag till Linköpings Universitet kan också gynna filialen i Norrköping. Sponsring av Symfoniorkestern, vägarna i länet och en framtida ostlänk var också uppe till diskussion.
- Ostlänken är viktig men det är med ett perspektiv på drygt tio år som det kan påverka tillväxten, förklarade Gunnar Axén (m).
Men några gemensamma beslut eller åtgärder presenterade inte Östgötabänken igår. Politikerna förklarade att de tillhör olika partier som inte kan enas i förslag. Borgarna menade också att en annan regeringspolitik skulle förbättra tillväxten på flera håll i samhället.
- Vi presenterar ju alla olika lösningar, konstaterade Sven Brus (kd).
De andra besparingshoten som vilar över länet den närmaste tiden inom landstinget, posten eller SJ diskuterades inte nämnvärt under gårdagens möte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om