Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnens Strömsholmen

NORRKÖPING
Ska Strömsholmen bli en del av "Den sagolika vägen", ett samverkansprojekt från kust till kust, med inriktning på turism, barn, ekologi och historia? Ja, det föreslår idégivaren Roland Arvidsson från Söderköping som tillsammans med ABF i Norrköping vill skapa barnens Strömsholmen, en kunskapsträdgård med lekytor och dammar med djur.

Roland Arvidsson från Söderköping är upphovsmannen till idén om samverkansprojektet ”Den sagolika vägen”, där Strömsholmen kunde bli en anhalt. Han ser för sig en kunskapsträdgård för barn mitt i Strömmen.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Roland Arvidsson från Söderköping är upphovsmannen till idén om samverkansprojektet ”Den sagolika vägen”, där Strömsholmen kunde bli en anhalt. Han ser för sig en kunskapsträdgård för barn mitt i Strömmen. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-10-11 00:00
"Den sagolika vägen" är ett samverkansprojekt med tema turism och utbildning, på tvärs genom Sverige, från Skagerak, via Dalslands kanal, Göta kanal och förhoppningvis från Motala ström till Riga. Det vänder sig i första hand till barnfamiljer och skolbarn. Projektet befinner sig på förstudiestadiet.
Roland Arvidsson i Söderköping är upphovsman till konceptet, och vill tillsammans med Lili Pettersson på ABF i Norrköping koppla också Norrköping till det framtida samarbetet.

<b>Sista utoposten</b>
De vill göra Strömsholmen till "den sista utposten före Riga på Den sagolika vägen".
Roland Arvidsson har skrivit i ett antal sagor om en professor Gullström och hans vänner, sagor som knutits till orter längs kanalerna.
- Det finns en saga som handlar om Norrköping, "Yllemonstret", säger Roland Arvidsson.
Han skulle vilja bygga upp en miljö på Strömsholmen som knyter an till professor Gullströms värld, en kunskapsträdgård med lekytor och ödledammar, med spännande vetenskapsprojekt, och ett båthus med akvarier och utställningar. Cityfiskarenas verksamhet för skolbarn vid Refvens grund kunde kanske utvecklas också här.
Men det skulle inte bara vara barnens Strömsholmen, utan också en lugn oas för Norrköpingsborna, med ett café.

<b>"Realistiskt projekt"</b>
- Det är ingen stor påkostad grej, utan realistiska saker, säger Roland Arvidsson. Det är inget temaparksprojekt. Mycket kan man bygga upp vartefter.
Roland Arvidsson och Lili Pettersson ska nu lämna in förslaget till Norrköpings kommun.
Mycket av förarbetet till Den sagolika vägen är redan gjort i Västra götalandsregionen, påpekar han.
- Vi har bara att haka på här i Norrköping.
Samarbetspartners är Kommunalförbundet Dalsland, Västra götalandsregionen, kanalbygden mellan Vänern och Vättern, Göta kanalbolaget, arbetsförmedlingarna och ABF i Norrköping.
- Det är klart fram till Vättern, säger Roland Arvidsson som tycker att det finns mycket intressant att arbeta med den sista biten, från Roxen till Östersjön, E 4 och Motala ström, den förhistoriska vattenvägen och dess sträckning genom Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om