Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barn skyller föräldrars missbruk på sig själva

NORRKÖPING
Många barn känner skuld och tror att det är deras fel att föräldern missbrukar. "Om det bara inte blivit bråk vid frukosten för att jag inte åt den där mackan hade pappa inte blivit arg och börjat dricka på kvällen."

Norrköping2002-11-14 00:00
Socionomerna Maja Höjer och Ylva Larsson berättade i går, under Psykiatrins dag på Vrinnevisjukhuset, om sina erfarenheter från tre år med barn- och ungdomsgrupper inom Noa-mottagningens verksamhet, grupper för barn till missbrukare.
I stort sett alla barn de möter där känner skuld, skam, ensamhet och oro och får ta ett allt för stor ansvar för att vardagen ska fungera. Och alla har mött våld i någon form, fysiskt eller psykiskt. De lever i en oförutsägbar tillvaro.
- Man vet aldrig riktigt vad som ska hända där hemma, säger Maja Höjer.
Många barn får själva ta ansvar för att komma i tid till skolan, att läxorna blir lästa och att kläderna är hela och rena.
- Föräldraskap och missbruk är en kombination som inte funkar, säger Maja Höjer.
- Många barn skäms för sina föräldrar. Man vill inte att de ska följa med till skolan. Pappa kanske inte kommer att vara riktigt nykter till fotbollsmatchen med lärarna.
- Man brukar tala om missbruk som en familjehemlighet. Det gör att man inte pratar med andra om hur det är hemma. Man tror att man är ensam om att ha det så, säger Maja Höjer.
Men det är en alltför vanlig vardag för många barn.
- Vi brukar säga att tre till fem barn i varje skolklass har en förälder som har eller har haft missbruksproblem av något slag, säger Maja Höjer.

<b>"En lättnad för barnen"</b>
I en trerumslägenhet i centrala Norrköping träffas barn till missbrukare i olika åldersindelade grupper och delar varandras erfarenheter. Det är en lättnad för dem att höra att de inte är ensamma, berättar Ylva Larsson och Maja Höjer.
Det är viktigt för barnen att få sina upplevelser och känslor bekräftade, att kunna sätta ord på dem. Ofta pratar man inte i familjen om missbruket, utan säger att pappa är "trött, "sjuk", eller "haft för mycket att göra". När det istället var så att pappa var så full i natt att han ramlade när han kom hem, säger Ylva Larsson.
Barnen behöver höra att det inte är deras fel, att bara andra vuxna kan hjälpa, att de har rätt till ett eget liv, att de får ha skoj fast en förälder mår dåligt, och att också en missbrukare har goda sidor och kan älska sitt barn.
De yngsta barnen är fem år och de äldsta 18 år. Ett hundratal barn har under tre år varit med i verksamheten. Ofta är det splittrade familjer där mamman söker hjälp för sitt barn eftersom det mår dåligt av att pappa dricker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om