Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barn i länet har sämre tänder

Sju av tio sexåringar i Östergötland har inga hål i tänderna.

Karies. Det har tre av tio sexåringar i länet.Foto: Scanpix

Karies. Det har tre av tio sexåringar i länet.Foto: Scanpix

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

NORRKÖPING2016-03-22 20:15

Påsken är starkt förknippad med att äta massor av godis. Andelen kariesfria 6-åringar har de senaste åren minskat och det finns stora regionala skillnader, visar statistik från Socialstyrelsen.

– Det är bekymmersamt och något vi måste följa upp, säger Andreas Cederlund, sakkunnig på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Över tid har 6-åringarnas tandhälsa förbättrats. 1985 var endast 45 procent kariesfria, men sedan har siffran ökat stadigt fram till 2011 då 79 procent var kariesfria. Efter det har siffran åter sjunkit, 2014 var 76 procent av 6-åringarna kariesfria, visar Socialstyrelsens statistik.

Socialstyrelsen har hämtat in uppgifter från landets samtliga landsting och regioner, och det finns tydliga regionala skillnader. Uppsala och Jönköpings län hade högst andel kariesfria 6-åringar med 85 procent, lägst andel hade Örebro med 58 procent.

För Östergötlands del var andelen kariesfria 6-åriga pojkar och flickor 74 procent under 2014, alltså något under rikssnittet på 76 procent.

Exakt vad de regionala skillnaderna beror på kan Socialstyrelsen inte svara på.

– Men vi vet att socioekonomiska faktorer och olika typer av förebyggande insatser har betydelse, säger Andreas Cederlund, till Nyhetsbyrån Siren.

Världshälsoorganisationen WHO:s mål för medlemsstaterna i Europa är att andelen kariesfria 6-åringar ska ligga på 80 procent till år 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om