Mellan januari och maj i år och har 34 böter för nedskräpning utdelats. Av dessa står Polisregion Mitt står för ungefär en tredjedel. I Polisregion Öst, som utöver Östergötland också inkluderar Jönköpings län och Södermanland, pekar statistiken på att risken för bot är betydligt mindre. Hittills har endast en nedskräpare har tilldelats bot.
Skräpboten infördes 2011 och sedan införandet har antalet böter minskat. Under premiärårets senare halvdel skrevs 261 böter i hela landet, en siffra som fem år senare har dalat.
– Boten borde förvandlas till en nedskräpningsavgift som kommunerna kan hantera. Eftersom kommunerna ansvarar för renhållningen borde deras incitament att förebygga och motverka nedskräpning vara stort, skriver Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
I Norrköpings kommun drivs kampanjen "Håll Norrköping Rent", med bland annat gemensamma skräpplockardagar, och kampanjen #snyggaretryggareNorrköping. Den senare startade i april och riktar sig till ungdomar. IFK-spelaren Totte Nyman är ambassadör för kampanjen och ska få unga att ta med skräpet.
Med två pågående kampanjer och en utdelad skräpbot - har norrköpingsborna blivit bättre på att ta hand om sitt skräp?
– Jag tror det är ungefär samma som tidigare, men vi har inte utvärderat kampanjernas effekt än. Det största problemet är fortfarande med picknick i parkerna under försommaren. Då är det egna ansvaret ofta väldigt dåligt, säger Karin Jonsson, ordförande tekniska nämnden.