Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Banankull – för säkerhets skull

Baddaren, sköldpaddan och vattenvana. Det är målet för eleverna på Himmelstalunds sommarsimskola.

BADDAREN. Är ett av märkena som Stephanie Freij har klarat att ta.

BADDAREN. Är ett av märkena som Stephanie Freij har klarat att ta.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-07-03 15:00

– Böj, vinkla, ut och ihop. Och nu får ni göra det tre gånger utan att jag visar. Böj, vinkla, ut och ihop, mässar Tina Johansson, som är från Norrköpings kappsimningsklubb och simskolelärare på sommarsimskolan.

Sex barn i åldrarna 4 till 6 står samlade i ring och övar in rörelserna som ska hjälpa dem att simma i poolen alldeles strax. Solen skiner starkt och Lovisa Engdahl och Sara Engström, även de simskolelärare, passar på att smörja in sig innan de hoppar i vattnet.

Första utmaningen är att ligga och flyta på rygg medan en räknar till fem, sedan vända på sig utan att sätta i fötterna i botten och flyta på mage i fem sekunder. De som klarar det har förtjänat ett sköldpaddemärke.

– En del som kommer på sommarsimskolan kan inte ha huvudet under vattenytan när de börjar. Det är lättare att lära sig så tidigt som möjligt för barn är oftast mer orädda och lekfulla, säger Lovisa Engdahl.

– Banankull var roligast och sköldpaddan var det svåraste, berättar Nova Eriksson, 6, när hon kommer upp ur vattnet.

Det är näst sista dagen för den här gruppen som sedan har erfarenhet av fyrtio minuters simundervisning om dagen i tre veckor. Stephanie Freij, 5, har inte velat hoppa själv från kanten under de här veckorna, men idag klarade hon av det.

– Men det bästa var att jag klarade av att göra sköldpaddan, säger hon.

Barnen som kommer till sommarsimskolan är på olika nivåer, men målet är att de ska lämna med vissa simkunskaper och framförallt mer vattenvana.

– Det är bra att kunna simma så tidigt som möjligt såklart, framförallt i Sverige som har så mycket sjöar, det är en säkerhetsfråga, säger Sara Engström.

VATTENPROVET

Svenska simförbundets simmärke Vattenprovet motsvarar den nordiska definitionen för simkunnighet. Definitionen lyder enligt följande: "Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, simmar 200m varav 50m ryggsim i en följd".

Svenska Simförbundet och Svenska Livräddningssällskapet har jobbat gemensamt med projektet Tillsammans för simkunnighet för att på sikt öka simkunnigheten bland skolelever eftersom barn som i tidig ålder får träna vattenvana har det sedan lättare och blir tidigare simkunniga

Källa: Svenska simförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om