Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bakslag för villaplaner

Marken där det planeras villatomter i Ringstad Mo mellan Norrköping och Svärtinge kan vara kraftigt förorenad.

Utredning pågår. Rapporten om föroreningarna i Ringstad Mo ska vara klar i februari.

Utredning pågår. Rapporten om föroreningarna i Ringstad Mo ska vara klar i februari.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2014-10-30 09:15

Något som nu försenar och till och med kan stoppa planerna på 40 nya villatomter på området.

Under projekteringsarbetet har kommunen upptäckt att markföroreningarna i området kan vara mer omfattande än vad man utgått från i planarbetet.

– När vi tog prover för att titta hur vi skulle lösa dagvattenfrågan där ute i samband med att vi skulle börja förbereda utbyggnad upptäckte man föroreningar. Miljö- och hälsa bedömde att det här måste utredas vidare, säger Marianne Cedervall, mark- och exploateringschef.

– Hela området har historiskt varit en grustäkt. Det är fin sand där, vilket hörs på namnet: mo.

– Historiskt var det en väldigt stor grop där, som användes för länge sedan att lägga sopor i. Dels finns det en deponi utanför området, men även inom området finns det kantzoner där det skulle ha kunnat deponerats saker.

Det finns också en oro för att det ska finnas bekämpningsrester i marken, då det funnits flera handelsträdgårdar i området.

Rivningsmaterial, från byggnader som låg i vägen när man skulle göra grustäkten, och från annat som rivits under åren i Norrköping, kan också finnas i utfyllnadsmassorna.

– Man bedömer inte att det är någon akut risk, men det är ingenting vi vill fortsätta att exploatera utan att det är utrett vad det är och vad vi ska göra åt det.

Området ägs till största delen av kommunen. Det finns ett område som inte är bebyggt alls, både på kommunens mark och mark som ägs av en privat fastighetsägare. Därutöver finns det ett 40-tal permanentbostäder och fritidshus i området.

– Tanken var att det skulle byggas en ny väg genom området och att man skulle möjliggöra för ganska många fler tomter med enfamiljshus på. Det går vi inte vidare med förrän vi vet vad som finns och hur farligt det kan vara det som är i marken.

På grund av bristande rutiner och missar i kommunikationen framkom aldrig tidigare uppgifter om risk för föroreningar i närområdet under detaljplanarbetet.

Villorna skulle erbjudas via tomtkön. I dag vet man inte om planerna kan gå vidare eller inte.

Kommunen kontaktar fastighetsägare i området och kontrollerar enskilda vattentäkter, för att få en första bild av om föroreningarna spridit sig.

Enligt kommunen visar en ny riskanalys för deponin i närområdet inte på någon akut risk för människor eller miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om