Avvisas efter fyra år
NORRKÖPINGBehnaz Dashtbozorg och hennes fyra barn har blivit avvisade efter fyra år i Sverige.- Det känns fruktansvärt. Det är som om vägen bara tar slut, säger Behnaz.
Den 26 februari kom beskedet att familjen Dashtbozorg måste lämna Sverige inom två veckor. Sajad, Ahmad, Iman, Sareh, Shahab och Behnaz Dashtbozorg känner tomhet, skräck och oro inför framtiden efter beskedet. Nu tvingas de gå under jorden. Jag återvänder aldrig till Iran, säger Behnaz. Med anledning av avvisningen av familjen ordnas i morgon en protestaktion mot Sveriges asylpolitik. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Jag har skaffat kompisar i skolan och har trivts väldigt bra. Men nu måste vi gömma oss, det finns inga andra alternativ, säger Sajad allvarligt.
Familjen mår redan psykiskt dåligt. De känner en stor oro och stress som gör att de har svårt att äta och sova.
- Mina barn börjat rota sig i Sverige. Här har de en framtid och jag vädjar till Sverige att hjälpa oss. Jag hoppas att myndigheterna tänker om och river upp beslutet, säger Behnaz Dashtbozorg.
Behnaz och de två yngsta sönerna kom till Sverige i december 1998 för att besöka släktingar. Eftersom Behnaz fick höra att det var lättare att söka asyl i England tog de sig dit med hjälp av smugglare, men de avvisades eftersom de enligt Dublinkonventionen måste göra asylansökan i den första EU-stat de reste in i.
<b>Politiskt engagemang</b>
Den 18 februari 2000 ansökte de om asyl. Skälen som angavs var att Behnaz varit engagerad i en kvinnoorganisation som arbetat mot den iranska regimen.
Under ett besök i Sverige 1999 fick hon veta att hennes vänner blivit gripna och att hemmet avslöjats som mötesplats och genomsökts av civilgardet. I samband med detta greps hennes make och kvarvarande söner. Maken har efter det blivit avstängd från sitt arbete och har anmälningsplikt hos myndigheterna. Genom honom fick hon veta att hon kallats till domstol.
- Jag riskerar att fängslas om jag återvänder och vad som händer då vet ingen. Iran är ett otryggt land, där förekommer dödsstraff och tortyr, säger Behnaz.
Migrationsverket ansåg inte att hon hade tillräckliga bevis för att hon varit politiskt aktiv i Iran. Därför avslogs ansökan och när hon överklagade gick Utlänningsnämnden på verkets linje.
Behnaz berättar att hon har varit politiskt aktiv i Sverige också och medverkat i demonstrationer i Malmö och Stockholm mot den iranska regimen, ordnade av Iranska flyktingars riksförbund. Men Utlänningsnämnden anser att hennes politiska verksamhet inte är tillräckligt omfattande att hon skulle ha behov av skydd i Sverige.
- Vi kämpar för frihet och demokrati och jag tolkar beslutet från myndigheterna som att det finns brister i demokratin i Sverige, eftersom ingen tror på oss, säger Behnaz.
Sönerna Shahab och Iman sökte uppehållstillstånd på grund av sin politiska aktivitet i hemlandet, men såväl Migrationsverket som Utlänningsnämnden skriver att det finns så allvarliga brister i berättelserna att man inte tror på uppgifterna.
<b>Protestaktion</b>
Iranska Flyktingrådet i Norrköping har engagerat sig i familjens öde och uppmanar nu alla Norrköpingsbor att protestera mot asylpolitiken i Sverige och avvisningen av familjen Dashtbozorg. Protestaktionen äger rum klockan 14 i morgon, onsdag, utanför Migrationsverket på Lindövägen.
- Jag hoppas att många kommer. Det är vår uppgift som medmänniskor att visa vårt stöd. Alla har rätt till frihet och ett normalt liv, säger en god vän till Behnaz som vill vara anonym.